Видео с убити християни показаха нигерийски ислямисти

dennews.bg
11.03.2013
размер на текста:

Видео, публикувано онлайн, показва телата на някои от 7-те чуждестранни заложници, похитени от нигерийската ислямистка бунтовническа групировка миналия месец, информира Би Би Си.

На кадрите се вижда въоръжен мъж, застанал до купчината тела. На видеото се вижда лента с надписи на екстремистката групировка Aнсару

В изявление по-рано онлайн, представител на Ансару заяви, че са убити седем пленници.

Нигерийският министър на вътрешните работи Аба Моро заяви пред Би Би Си, че все още ням потвърждение, че заложниците са мъртви.

 

Британец, италиански, гръцки и четирима ливански работници бяха заловени при нападение на строителната площадка в северния щат Баучи на 16 февруари. Един охранител почина по време на нападението.

Има информация, че Aнсару, която е разклонение на терористичната мрежа Боко Харам е извършила нападението в отмъщение на зверства от страна на европейските народи срещу исляма.


В понеделник екстремистката групировка обяви, че е публикувал онлайн видео с надпис: "Убийството на седем християнски заложници в Нигерия."

 

Видеото изглежда да съответства с неясните ърнести изображения на пленените, публикувани онлайн от Ансару в събота.

В съпровождащо видеото онлайн изявление на екстремистката групировка се чува, че пленниците са убити.

В неделя британският външен министър Уилям Хейг заяви, че британски строителен работник от Лийдс, на име Брендън "вероятно е бил убит от похитителите си, заедно с шест други чужди граждани".

"Това е непростим акт на чисто хладнокръвно убийство, за което не може да има извинение или оправдание", добави той.

Италия също заяви, че има информация, че седмината пленници са мъртви, а гръцкото външно министерство заяви: "информация, която имаме, показва, че гръцкият гражданин е мъртъв."

Ansaru заяви, че заложниците са били убити заради опит за тяхното спасяване от британските и нигерийските сили.

Но италианското външно министерство заяви, че "никога не е имало каквито и да било военни опит за спасяване на заложници от всеки от съответните правителства".

Той добави, че действията на групата "не може да има друго обяснение от слепи и варварско насилие".

Междувременно Великобритания военен заяви, че неговите военни самолети, които бяха забелязани наскоро в столицата на Нигерия Абуджа е бил там, за да превозва войници, които участват в френската военна операция в Мали - не за спасяване на заложници.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети