Катин се отметна и не се призна за виновен по делото за депото

Бившият кмет на Кочериново получил 500 хил.лв. от ЕС с разрешително за строеж на жилищна пристройка

dennews.bg
11.03.2013
размер на текста:

Бившият кмет на Кочериново Костадин Катин се отметна и не се призна за виновен по обвинението, повдигнато му от Софийска градска прокуратура за изготвяне на документ с невярно съдържание при кандидатстването по проекта за изграждане на депото на стойност 50 млн. лева. На днешното заседание по делото Катин обяви, че не се признава за виновен, защото според него обвиненията на Софийска градска прокуратура не се базират на никакви доказателства. След като на предното заседание Катин се призна за виновен по повдигнатите му обвинение и днес се очакваше споразумение с прокуратурата, Катин поиска в съдебна зала да бъдат разпитани още двама свидетели- бившият общински съветник Севалдо Тущев и Паулина Йовчева.
Днес Катин не пожела да бъда разпитвани повече вещи лица и свидетелите, дали показания по време на разследването, като се признаят протоколите от досъдебното производство.
Според обвинителния акт с изготвянето на документ с невярно съдържание от бившият градоначалник, който е бил и ръководител на проекта, по сметката на общината са постъпили 500 000 лева.
На днешното заседание, Катин заяви пред журналисти, че на практика той е подсъдим за това, че се е опитал да облагодетелства община Кочериново. От обвинителния акт става ясно, че до въпросната сума от 500 000 лева, отпусната за изготвяне на техническото предложение, Катин е пулучил, след като е представил в Министерство на околната среда и водите разрешение за строеж на надстройка и пристройка на жилищна сграда, а не разрешително за строеж на обект „Изграждане на регионален център за управление на отпадъците-Кочериново”.
По този начин Катин предоставяйки неверни сведения, е получил 500 000 лв. за техническа помощ.
От обвинителния акт става ясно, че главният архитект все пак е издал разрешително за строеж на депото, за да свърши услуга на Катин и за да няма след това проблеми с него. Тъй като въпросното разрешително така и не минало през РДНСК-Кюстендил, каквото е изискването, и върху него липсвал печат „Вярно с оригинала”, върху същия номер 32, Симеон Тодоров издал вече разрешително за строеж на пристройка на жилищна сграда. Така въпросното разрешително попаднало в документацията, съпътстваща канидатстването по проекта. Според държавното обвинение Катин е извършил престъпно деяние при наличието на пряк умисъл, като е съзнавал общественоопасния характер на деянието си, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици от него и е искал тяхното настъпване.
Докато тече делото срещу Катин за депото, бившият вече главен архитект на Кочериново строи слънчева централа в центъра на града в двора на бившия селскостопански техникум. А това според местните било като награда за издаденото разрешително за строеж на пристройката, приложено към документацията за проекта за депото.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети