Кукери гониха боклука от Джерман, протестиращи поискаха оставки

Над 2 000 блокираха Е-79, водени от кмета, попа и евродепутата Слави Бинев

Даниела Методиева
10.03.2013
размер на текста:

Кукери гониха боклука от село Джерман на организирания протест срещу изграждането на регионално депо за неопасни битови отпадъци днес. На днешния протест и блокадата на Е-79 се събраха над 2 000 жители на селото и съседните Крайни дол, Грамаде, Блажиево и Усойка, за да изразят своето несъгласие и готовност и за по-нататъшни действия, ако местната управа не се откаже от проекта. Поведени от организатора на протеста Борислав Тасков от Инициативния комитет, попа на селото отец Кирил Васев, кмета Ангел Цветков и евродепутата Слави Бинев за 15 минути те блокираха движението на главен път Е-79. Това стана възможно, след като председателят на Инициативния комитет Борислав Тасков и шефа на дупнишката полиция Борислав Динев се разбраха да бъде спазено предварително уговореното време за блокиране на главния път. Така полицейския кордон, който посрещна протестиращите се отвори и хората излязоха на международния път.
В декларация, прочетена от председателя на Инициативния комитет протестиращите поставиха своите искания. А те са:
1. Да бъде незабавно подадена оставката от заместник-кмета по европроектите Красимир Георгиев. По-късно се появиха и скандирания за оставката на ОбС-шефа Ивайло Константинов, както и плакати с искания за оставката на кмета Методи Чимев.
2. Незабавно да подаде оставката си и председателя на РЗИ-Кюстендил Кознички заради това, че е направил доклад за проучване с положителна оценка, без да се съобрази с факта, че в района на депото е вододайната зона на село Усойка.
3. Отговорността за санкциите, които ще понесе община Дупница заради провала на депото, да бъде поето от местната управа.

4. Незабавно община Дупница да оттегли доклада за оценка за въздействие върху околната среда, внесен в РИОСВ-Перник.

5. Ако община Дупница не се съобрази с исканията на протестиращите, то те ще преминат към гражданско неподчинение с палаткови лагери и блокиране на Е-79 за по-дълъг период от време.

 Още от днешния протест вижте ТУК

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети