US войници бяха осъдени за изнасилване в Япония

DenNews.bg
01.03.2013
размер на текста:

Ефективни присъди от по 9 и 10 г. затвор получиха двама американски войници за изнасилване на жена в Япония.
24-годишният Кристофър Браунинг и година по-младият Скайлър Дозиъруокър признаха вината си за престъплението, извършено в Окинава през миналия октомври, по-рано тази седмица.
Случаят предизвика вълна от антиамерикански настроения в Япония и налагане на вечерен час за всички американски военни в страната. Въпреки мярката инцидентите с участието на представители на армията на САЩ, в повечето случаи – пияни, не стихват, посочват местни медии.
Нападението и последвалото изнасилване миналия октомври доведе до ескалация на и без това високото напрежение в Окинава, където хората често протестират срещу военните бази на САЩ. В префектурата са ситуирани над половината от 47-те хиляди американски войници, които към момента са мобилизирани на островната държава.
През 1995 година груповото изнасилване на 12-годишно момиче от страна на военни от САЩ предизвика масови демонстрации в цяла Япония и в крайна сметка намаляването на броя на американския военен персонал там. Вашингтон вижда острова като важен стратегически партньор на фона на тревожно нарастващата военна сила на Китай, пише btvnews.bg.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети