Операция “Сладки” разби престъпна група, точила ДДС от захар

dennews.bg
08.02.2013
размер на текста:

Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу четирима участници в организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления срещу данъчната система. Участниците в групата са задържани на 5 февруари 2013 г.при специализирана операция под кодовото название „Сладки“ на Главна дирекция „Национална полиция“ и НАП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура и със съдействието на Агенция по безопасност на храните. В операцията са участвали служители от осем Областни дирекции на МВР.

Обвинения са повдигнати на Иван Гаванозов, ръководител на групата,Георги Колев,Пламен Недев и Живко Михов, установяват се и други участници в престъпната схема.

Чрез реално действащи български фирми на територията на Ямбол, Варна и
Добрич групата е осъществявала вътрешно общностни придобивания предимно на бяла рафинирана захар от Чехия. Според събраните до момента доказателства краен получател на стоката е трябвало да бъдат румънски фирми – кухи дружества, регистрирани на името на малоимотни и слабо образовани български граждани. На практика захарта не е стигала до Румъния,„изнасяна“ е била фиктивно с фалшиви документи. Стоката е била
разтоварвана в складове в различни градове и е продавана в страната без
документи на занижени цени. Кухите румънски фирми са се разплащали с
чешките износители на захарта.

По тази схема от септември 2011 г. групата е нанесла на държавния бюджет значителни щети. Доказаните до момента загуби за хазната надхвърлят 1,5 млн. лева, очаква се сумата да набъбне.

Ръководителят на групата Гаваназов – бизнесмен от Ямбол, е задържан в
офиса си в момент, докато опитвал да изгори фалшивата документация по
търговската си дейност. Той забавил отварянето на вратата, опитвайки да
вкара в печката купчина фалшиви фактури, полицаите обаче атакували
помещението и предотвратили унищожаването на доказателствата за
престъпната му дейност.

С постановления на Специализираната прокуратура на четиримата участници в престъпната група е наложено прокурорско задържане до 72 часа. На 9
февруари в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за
налагане на постоянна мярка „Задържане под стража“ на участниците.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети