Полиция и лекари нехаят при случаи на изнасилвани деца в Индия

dennews.bg
07.02.2013
размер на текста:

53% от индийските деца са били жертви на една или две форми на сексуално насилие от страна на роднини, съседи, в училище или в домове. Това сочи проучване на правителството от 2007-а година, цитирано в доклад на Организацията за защита правата на човека, базирана в САЩ, информира Би Би Си. Отделно става ясно, че две от всеки три деца са жертви на физическо насилие, става ясно още от доклада.


Индийското правителство не направи публичен коментар за констатациите на доклада.

 

Други доклади казват, че всяка година повече от 7200 деца, включително бебета, са изнасилени в Индия. Активисти за правата на детето твърдят, че много от случаите остават неотбелязани.

От доклада става ясно още, че властите не са в състояние да защитят децата от сексуално насилие, а също и когато става въпрос за лечение на жертвите.

"Децата, които смело се оплакват от сексуално насилие често са игнорирани от полицията, от медицински персонал, и други органи".

В доклада се казва, че много деца са малтретирани за втори път от травматични медицински прегледи и от полицията и други органи, които не искат да чуят за проблема им.


През май миналата година парламентът на Индия прие за защита на децата от Закона за сексуални престъпления, който за първи път в страната инкриминира всички форми на сексуално малтретиране на деца престъпление.

Но активисти казват, че по-добри закони сами по себе си няма да помогнат - това, което е необходимо, е промяна в преобладаващите обществени нагласи и начина, по който полицията, медицински служители и съдебната система се занимават със случаи на сексуална злоупотреба с деца.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети