Закопчаха мъж от Дулово за незаконна банкова дейност

DenNews.bg
07.02.2013
размер на текста:

Снимка: Архив

45-годишният М.Г. е задържан по подозрение в извършване на банкова дейност без съответното разрешение при операция на сектор „Противодействие на икономическата престъпност”, проведена вчера в Дулово.
Действията на полицаите са предприети след предварително разследване за незаконно лихварство, в хода на което били събрани достатъчно доказателства, уличаващи М.Г. в извършване на престъпна дейност. Изяснена била и схемата, по която той действал.
Срещу лихва от 40% мъжът предоставял кредити на граждани от Дулово и околните села, като сумите обикновено варирали от порядъка на 100-200 лв., но понякога достигали до 5000-7000 лв. Като обезпечение взимал в залог от длъжниците си личните и банковите им карти със съответните ПИН-кодове, а също така и документи, удостоверяващи редовен месечен доход. Тегленето на сумите за погасяването на месечните лихви ставало на ПОС-устройство в търговски обект, собственост на М.Г.
При извършеното вчера претърсване в магазина на М.Г. бил намерен куфар, укрит под хладилна витрина, в който била подредена картотека на длъжниците. Тя съдържала 70 лични карти, 80 дебитни карти и ПИН-кодове и 16 записи на заповеди. Други 7 лични и 2 банкови карти били открити при претърсване на семейното жилище. Полицаите намерили и бележник, в който били водени сметките от лихварската дейност.
Всички документи по случая са иззети, а М.Г. е задържан за срок от 24 часа. Работата по разследването продължава под надзора на Окръжна прокуратура- Силистра в условията на образувано досъдебно производство по чл.252 от НК.
Като резултат от проведената операция не само е пресечена незаконна банкова дейност, но е предотвратена и евентуална злоупотреба с личните данни на десетки граждани.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети