Зимата се връща от днес

dennews.bg
07.02.2013
размер на текста:

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт, по който ще се формира вълнови циклон и метеорологичната обстановка през следващите около 24 часа ще бъде твърде сложна. Започналите в западните райони валежи от дъжд, постепенно ще обхванат цялата страната, най-късно едва привечер североизточните райони. Видимостта в равнините ще се подобри. След пладне в Западна България ще се усили вятърът от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух и привечер дъждът по високите западни полета и в Предбалкана ще премине в сняг. През деня в Източна България ще духа умерен вятър от юг-югоизток и там максималните температури ще достигнат до 13°-15°, докато в Западна България ще останат значително по-ниски: между 5° и 10°, в София – около 7°. През нощта циклонът ще премине през страната, от северозапад ще продължи да нахлува студен въздух и в почти цяла Северна България вече ще превалява сняг. За цялата обстановка се очакват сумарни количества на валежите предимно между 10 и 15 л/кв.м, на отделни места, главно в Рило-Родопската област, където ще се развие и гръмотевична дейност количествата ще са и повече – до 30 л/кв.м.

Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за месеца - ще продължи да се понижава.

Над планините ще е облачно. В масивите в западната половина от страната ще завали - предимно сняг. В по-източните масиви преваляванията ще започнат по-късно през деня, където вятърът по билата ще се задържа от юг, силен и бурен. В Западна България максимална температура на 1200 метра ще бъде около 5°, на 2000 метра - около 0°. По-късно през деня температурите бързо ще се понижават. Над Родопите и Източна Стара планина температурите ще са с 2-4 градуса по-високи. Значителни ще бъдат количествата на валежите в Рило-Родопската област, където ще има и гръмотевици.

По Черноморието ще е по-често със значителна облачност. Едва привечер ще започне да превалява дъжд. Ще духа силен южен вятър. Топло, с максимални температури до 12°-14°. Вълнението на морето ще е до умерено 3-4 бала.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети