Хизбула няма да отговори на България. Засега

DenNews.bg
06.02.2013
размер на текста:

Радикалното шиитско движение Хизбула няма да коментира за момента отправените от България обвинения, че организацията стои зад атентата на летище „Сарафово”, които пък обвинения ще дадат повод за включването на движението в списъка с терористични организации.
За отказа от коментар по заключенията на разследването пише ливанският вестник "Ан Нахар", цитирайки източник от Хизбулла.
След продължило над 5 часа заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента вчера вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че може да се направи обосновано предположение, че две лица, съпричастни към атентата в Бургас, чиято самоличност е установена, са принадлежали към военното формирование на Хизбула.
Приветствам твърдата ангажираност на ливанския премиер Наджиб Микати, че Ливан ще сътрудничи в разследването и гарантиране на сигурността на европейските и на българските граждани, написа преди малко българският външен министър Николай Младенов в "Туитър".
Самият Наджиб Микати се счита за близък до шиитската групировка "Хизбула".
В ислямския свят Хизбула се смята за легитимно движение за съпротива, групировката участва активно в политическия живот в Ливан и в момента е част от управляващото мнозинство.
В САЩ, Израел, Австралия и други страни Хизбула е в списъка на терористичните организации.
Макар да е свързвана с нападения, вземане на заложници, дори с взривяването на бившия ливански премиер Рафик Харири, единственият атентат, за който Хизбула е поела отговорност е нападението над американското посолство в Бейрут през 1983 г.

Станишев: Решението е заплаха на националната сигурност


Решението на управляващите да посочат Хизбула за организатори на атентата в Бургас бе разкритикувано от опозицията, като от БСП и "Атака" обявиха, че то създава заплаха за националната сигурност, а от Синята коалиция атакуваха външния министър Николай Младенов.
Лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че решението е направено под външен натиск
"Питам се каква е цената за подобно изявление и най-вече - кой ще я плаща. Бойко Борисов каза преди време, че няма да прави компромис със своята лична сигурност, когато става дума за охраната му. Не разбирам защо с това изявление той прави компромис със сигурността на българските граждани", посочи Станишев.
Според него от чутото на КСНС не става ясно кой стои зад атентата. Освен това за пръв път от 10 годни участниците в съвета не са се запознали предварително с докладите на институциите.
"Разследването продължава. Не може да се говори за категорични доказателства за конкретните извършители, камо ли за организация, която стои зад атентата. За мен това е абсолютно неоправдано от гледна точка на националната сигурност и рисковете, които се поемат по този начин, най-вече по отношение на хората в България, на обикновените граждани", каза Станишев.
Депутатът Йордан Бакалов от Синята коалиция коментира, че "на този етап външният ни министър може би не осъзнава какво точно трябва да върши". Според него докладът на външният министър е бил доста повърхностен и по никакъв начин не са били засегната обстановката, която е свързана с Близкия изток, и резултатът, който може да даде спрямо нашата национална сигурност и икономика.
"Притеснява ме повърхностното отношение и държание, както и това, че ръководителят на изпълнителната власт си задава въпроса защо са ни нападнали, при положение, че са минали над шест месеца от извършването на атентата и при положение, че по Конституция той ръководи нашата национална сигурност”, допълни Йордан Бакалов.

Сидеров: Това е политическа поръчка на Тел Авив и Вашингтон

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък директно отхвърли "тезата, съобщена от вътрешния министър Цветан Цветанов, че организацията Хизбула стои зад атентата на летище Сарафово".
Именно по тази причина докладът на Цветанов не бе приет от председателите на нито една от парламентарните групи извън тази на ГЕРБ, се посочва в позиция на "Атака".
Според Волен Сидеров с това необосновано твърдение управляващите вкарват България в опасна игра и изпълняват политическа поръчка на Тел Авив и Вашингтон.
Сидеров смята, че първите държавници откриват фронт срещу България и последиците от това са непредвидими.

Младенов: Разследването ни прави по-сигурни и по-защитени

Разследването на атентата на бургаското летище "Сарафово", извършен на 18 юли миналата година, е "абсолютен пример" за правилната работа на родните служби и обявяването на резултатите от него "ни прави по-сигурни и по-защитени".
Това заяви днес пред БНТ външният министър Николай Младенов.
"Можете да бъдете абсолютно убедени, че не бихме си позволили подобна формулировка и изявление от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов за атентата в Сарафово, ако нямахме доказателства", увери Младенов в отговор на острите критики от опозицията, че поведението на МВР шефа е безотговорно и създава сериозна опасност от бъдещи атентати на наша територия.
Според външния министър подобни обвинения са безпочвени и само вредят на България. По думите му "трябва да имаме малко повече уважение спрямо собствената си държава, когато се вземат подобни решения. Отговорността, която се поема, се споделя с нашите съюзници. Мога да кажа, че имаше натиск да не се споделя тази информация и най-жалкото е, че той дойде отвътре".
Младенов добави още, че международните реакции след изявлението на Цветанов във вторник категорично показват, "че сме на правилната посока" и уточни, че задължение на управляващите е да застанат "зад службите", които са водили разследването професионално и в сътрудничество с евроатлантическите си партньори.
"Ако ние бяхме скрили това, което представихме вчера, ако бяхме се поддали на изкушението да замълчим - заплахата за националната ни сигурност ставаше все по-голяма. Посланието щеше да е: "Там всичко може да правите", а ние не можем да си позволим това", коментира Николай Младенов.
Запитан дали правителството действително е било подложено на силен натиск от САЩ и Израел да свърже бомбения атентат край Бургас с Хизбула, както смята опозицията, външният министър каза: "Никой, никога, в нито един момент не е оказвал натиск върху България да излезе с резултати от това разследване, докато не приключи".
На въпрос дали изявлението на Цветанов може да бъде използвано, като повод за започването на военни действия срещу Иран, Младенов определи подобни предположения, като "прекалено фантастичен сценарий".
По повод настояването от САЩ Европейският съюз да включи Хизбула в списъка с терористични организации, Младенов коментира, че "няма да е лесна дискусията в ЕС, защото трябва да има консенсус между 27 страни, но ние имаме много ясни данни, които ще представим на съюза".
Tой не пропусна да разкритикува поведението на опозицията, отбелязвайки, че е следвало всички политически сили "да заявят, че застават зад това, което са направили българските следствени органи, но за съжаление все още нямаме тази зрялост - чух всякакви изказвания, но няма да влизам в дебат с тях".

Флоров: Знаем кои са и къде са съучастниците на атентатора

Междувременно шефът на ГДБОП Станимир Флоров обяви в пред ТВ7, че подчинените му имат информация кои са тримата съучастници на атентатора, както и къде се намират.
"Знаем кои са тримата съучастници на атентатора от Бургас и къде се намират, те са в една и съща държава. Изготвят се съдебните поръчки към съответната страната, за да ни окажат съдействие", заяви лаконично шефът на службата, отказвайки да сподели повече подробности от разследването.
Флоров на няколко пъти подчерта, че обявената пред ден информация за организаторите на атентата край Бургас, не се основава на "обосновано предположение на министър Цветанов", а на всички работили по случая у нас и в чужбина.
Шефът на ГДБОП нападна опозицията заради критиките й, възмущавайки се, че с коментарите си политиците обезценяват "денонощния труд на колегите". Изрази и недоумение, че МВР едновременно търпи критики, че не дава информация, както и, че дава - "отново се упражняват върху нас - професионалистите".
Според Флоров атентаторът на летище "Сарафово" не е бил терорист-камикадзе, а взривът вероятно е станал заради грешка на загиналия. Не се изключва и версията бомбата да е взривена от разстояние. Идеята вероятно е била раницата да избухне, когато автобусът е бил в движение. Ако това беше станало, жертвите щяха да са повече, а следите - почти никакви, смята Флоров.

Източник: mediapool.bg; bnt.bg, vesti.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети