Катин се призна за виновен по третото дело срещу него

DenNews.bg
04.02.2013
размер на текста:

Бившият кмет на Кочериново Костадин Катин се призна за виновен по третото дело, заведено срещу него, този път от Софийска градска прокуратура. На днешното заседание, което трябваше да даде старт на процеса, Катин и адвокатът му поискаха споразумение с прокуратурата или процесът да бъде гледан по съкратеното следствие, без разпит на свидетели.
Така Окръжен съд-Кюстендил насрочи нова дата в началото на следващия месец, до когато защитата на подсъдимия и прокуратурата трябва да изяснят параметрите на споразумението. Най-вероятно наказанието на бившия кмет по двете обвинения на настоящия процес, а именно предоставяне на неверни средства и престъпление по служба, ще бъде пробация или условна присъда.
Съкратеното следствие е възможно тъй като двете обвинения предвиждат нисък размер наказание, а именно до 3 г. затвор и глоба от 2000 до 5 000 лв.
На заседанието днес стана ясно още, че щета на община Кочериново не е нанесена.
Катин е обвиняем за това, че е представил информация пред Министерство на околната среда и водите, че община Кочериново разполага със строително разрешително за строежа на депото в Кочериново, което трябваше да бъде изградено с европари. На базата на този документ МОСВ отпуска на общината 500 000 лв. аванс от бюджета на Европейския съюз. Парите постъпват в сметка на община Кочериново, но по-късно, след като от МОСВ отчитат неспазване на клаузи по договора сумата е изтеглена и върната в министерството, обясняват от прокуратурата.
Това е третото дело срещу Катин, след като той бе отстранен в края на третия си мандат като кмет с решение на Апелативна прокуратура. Той има условна присъда от 1 г. и 6 месеца с 3-годишен изпитателен срок за притежание на боеприпаси, издадена от Районен съд-Дупница след споразумение с прокуратурата.
Само преди дни бившият кмет получи и ефективна присъда от Окръжен съд-Кюстендил, като бе оправдан по едно от петте обвинения. Припомнете си ТУК
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети