Камикадзето от Анкара е бивш затворник, освободили го по болест

DenNews.bg
03.02.2013
размер на текста:

Камикадзето, ударило с атентат американското посолство в Анкара е бивш затворник, член на терористичната организация Революционна партия и фронт за народно освобождение.
Атентаторът е взривил 6 кг тротил и ръчна граната, става ясно от хода на разследването. Освен камикадзето при експлозията в петък, загинаха сътрудник на службата за сигурност и цивилно лице, дошло в посолството по работа.
Семейството на атентатора го е идентифицирало, но официално самоличността му ще бъде потвърдена след съпоставка с резултатите от анализа на ДНК
Той е лежал пет години в затвора по обвинения в тероризъм, но е бил освободен, след като е било установено, че страда от неврологична болест. Според днешния турски печат Еджевит Шанлъ е бил освободен от затвора през 2001 г. след протестното движение и гладна стачка в затвора.
Революционна партия и фронт за народно освобождение ДХКП-С, смятана за терористична от Турция и други страни, е известна с насилническите си действия в Турция в края на 70-те години на миналия век.
Забранената организация използва смъртно болни свои членове за този вид зрелищни атаки, уточнява вестник "Радикал".
Досега турските власти не са извършили арести след нападението.
През януари турската полиция предприе широкомащабни операции срещу Революционната партия и фронт за народно освобождение ДХКП-С. Арестувани бяха над сто души, сред които адвокати и музиканти, смятани за близки до движението.
Според турските медии организацията може да е организирала вчерашния атентат, за да си отмъсти за тези операции.
Източник: vesti.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети