Президентът избра 12 май за избори

DenNews.bg
28.02.2013
размер на текста:

Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 12 май, ако и третият проучвателен мандат за формиране на правителство бъде върнат от ДПС. Това съобщи днес президентът Росен Плевнелиев, като изтъкна, че не иска избори на Цветница и Великден, защото „това са празници, които не могат да бъдат натоварени политически”.
Държавният глава се обърна към нацията от парламентарната трибуна в присъствието на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и президентите Петър Стоянов и Георги Първанов.
"През последните 23 години България премина през множество кризи, но историята на страната ни не е от 23 години. Преминали сме през много тежки периоди. Имали сме периоди, в които политическите партии са били забранени, периоди на суспендирана Конституция и т.н. - историята е важна, трябва да я помним, защото без корените си ще изсъхнем бързо" - каза президентът в началото на обръщението си.
Росен Плевнелиев се обърна и към протестиращите: "Вие вече променихте България. Правителства са падали и преди - но вие променихте дневния ред". Той ги прикани към диалог, за да бъдат посочени и решени неотложните въпроси за хората, а "съгласие се постига с желание и отговорност от всички страни". Президентът подчерта, че не е възможно всички проблеми да се решат отведнъж, но ако всички власти се включат промените ще се случат.
Държавният глава очерта в обръщението си важните проблеми, които може да реши още действащото 41-во Народно събрание. То трябва да се фокусира върху неотложните, спешни задачи, които да намалят цената на тока и да подобрят социалното положение на народа. Също така този парламент трябва да приеме вече съгласувания с обществото Закон за устройство на Черноморското крайбрежие. Наводненията показаха, според президента, че и Законът за водите е сред неотложните. Други важни закони са тези в сектор "Сигурност", както и Законът за бюджета на общественото осигуряване. Много важна е работата на ЦИК, за да се организират предсрочните избори, твърди Плевнелиев.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети