Обвинение в корупция застигна най-влиятелната мексиканка

DenNews.bg
27.02.2013
размер на текста:

Според прокуратурата парите са отивали за пластични операции и лукс. Снимка: Reuters

Известната като най-влиятелната жена в Мексико Елба Ещер Гордильо, ръководител на Националния синдикат на учителите, е била арестувана за корупция. Според обвинението тя е присвоила около 200 милиона долара от фондовете на синдиката, в който членуват около 1.5 милиона учители.
Според прокуратурата 69-годишната Гордильо е харчила от парите за пластична хирургия и луксозно жилище.
Арестът е извършен в началото на седмицата, след като президентът Енрике Пена Нието подписа мащабни реформи, които трябва да променят доминираната от Гордильо образователна система.
„Разглеждаме случай, при който фондове на образователни служители нелегално са били присвояване в полза на няколко души, сред тях Елба Ещер Гордильо", каза главният прокурор Хесус Мурильо Карам.
Гордильо е известна в Мексико като „la maestra" или „учителят". Тя повече от 20 години управлява Националния синдикат на служителите от образованието.
С 1.5 милиона члена тя има реално влияние върху правителството и президента като може да ги накара да гласуват за определени политически сили. Нейният синдикат е много богат и е с годишен бюджет от десетки милиони долари.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети