Пица асорти сътвориха с изборите в Италия

DenNews.bg
26.02.2013
размер на текста:

Пица асорти подредиха на изборите в Италия, като нито една партия не получи значителна преднина пред опонентите. Вот на протеста, отсичат анализаторите и наричат ситуацията „безизходица”, която най-вероятно ще доведе до нови избори. Резултатите отреждат водещо място на лявоцентристката коалиция на Пиер Луиджи Берсани. Тя си осигури контрол над долната камара на Парламента с минимална преднина пред десноцентристите на Силвио Берлускони.
Берсани обаче има около една трета от местата в Сената, където Берлускони го изпреварва. На трето място излезе "Движение пет звезди" на комика Бепе Грило.
Резултатите от предсрочните избори в Италия потвърдиха прогнозите за преднина на левицата на Пиер Луиджи Берсани пред дясната коалиция на Силвио Берлускони. Но преднината се оказа едва 0,4 процента. При това положение коалицията на Берлускони най-вероятно ще поиска повторно преброяване на гласовете, обявиха от неговата партия.
На четвърто място се нарежда центристката коалиция на бившия премиер Марио Монти. Тя обаче постигна твърде малък резултат и това осуетява плановете на Пиер Луиджи Берсани да получи от нея подкрепа за бъдещо правителство. Всъщност нито една политическа сила няма възможности за стабилно управление.
Големият победител от вота е Движение пет звезди на комика Бепе Грило. Без да влиза в коалиция, тази партия е на първо място по проценти. Грило нарече изборите генерална репетиция. "Както разбраха всички политици, тази генерална репетиция е много силна. Ние започнахме война на поколенията”, казва Грило.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети