Пълен хаос и разединение на протеста в Дупница и неуспешни опити за блокада на Е-79

Над 300 полицаи овладяваха ситуацията в Града на барикадите и успяха да сломят порива на 1 000, водени основно от тийнейджъри

Даниела Методиева
24.02.2013
размер на текста:

Пълен хаос и разединение обхвана протеста срещу монополите в Дупница. Докато организаторът Слави Паскалев зовеше от сградата на общината за мирен протест пред около 100-ина свои привърженици, на площада пред Барикадите около 300 души чакаха, за да блокират главен път Е-79 така, както направиха това и миналата седмица. За тях Слави Паскалев обяви, че не са от неговите хора, предупредил е и в полицията и оттук нататък отговорността остава неизвестно в чии ръце.

Слави Паскалев обяви, че е организатор само на мирния протест и няма нищо общо с този на Барикадите

 През това време агитка от Барикадите пристигна на площада и поведе голяма част от мирно протестиращите. Така само за броени минути, като прииждаха и от други части на града, на Барикадите се събраха над 1000 дупничани, които имаха намерение на минат през полицейския кордон и да блокират главния път. Това, което направи впечатление бе, че в предните редици застанаха 15-16-годишни момчета и момичета, които обаче срещнаха сериозен отпор от страна на полицията.


Стигна се дотам, че дама, обвита в българското знаме изпсува униформените и чоплейки семки, тръгна заедно с тийнейджърите да прави опит за втори пробив, но този път всички бяха посрещнати от щитове и палки, които не бяха пуснати в действие. В този момент нещата като че започнаха да излизат от контрол и няколко групи едновременно атакуваха няколко подстъпа към Е-79, като част от тях успяха частично да пробият полицейския кордон и застанаха на линията. Така около 30 минути униформени и протестиращи стояха на това място, докато посрещнат бързия влак от София за Кулата, след което обстановката отново се успокои. С призиви за обедно кафе някой от протестиращите успя да поразпръсне тълпата, но по-късно стана ясно, че това е било опит да се подведат полицаите. Оказа се, че нова мощна група е тръгнала, за да блокира Е-79 при ОМВ, но тя бе спряна на кръстовището между улиците Орлинска и „Цар Освободител”. След като постояха близо 30-на минути и тук, протестиращите се оттеглиха отново към центъра и както стана ясно, съвсем се изгуби координацията между отделните групи. В края на краищата стана ясно, че след като не са били пуснати да преминат на Е-79, протестиращите ще разиграват полицията през целия ден.

Повече за днешния протест можете да видите ТУК

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети