Президентът започва консултации с всички партии едновременно утре

DenNews.bg
21.02.2013
размер на текста:

Президентът Росен Плевнелиев започва консултации за формирането на ново правителство с всички парламентарно представени партии утре. Държавният глава изтъкна че консултациите ще се водят едновременно с лидерите на всички партии, а не поотделно, за да няма и капка съмнение в прозрачността.
„Оставката на правителството не беше отговорната позиция. То трябваше да довърши мандата си и аз бях силно изненадан от решението за оставка”, коментира Плевнелиев в първото си официално обръщение към нацията във връзка с политическата криза в страната.
Президентът изтъкна, че в този момент са нужни разумни и премерени решения, а не емоции и лозунги. Той апелира и партиите и гражданите да се успокоят и да не дават път на емоциите.
Според Плевнелиев отговорната позиция на настоящият парламент е достигането до консенсус и излъчването на нов кабинет, тъй като служебното правителство не може да води война с монополите, това което искат с протестите си гражданите, и има ограничен мандат и правомощия.
„Парламентът да продължи работа. Да запазим умовете си трезви. Ако париите откажат формирането на правителство, аз ще спазя задължението си по Конституция и ще излъча служебно правителство. Поемам ангажимент към него да заработи Граждански комитет, а задачите на кабинета ще бъдат предварително зададени”, обясни още президентът, като на няколко пъти посочи, че служебното правителство ще бъде формирано, ако политическият елит откаже да поеме отговорност и да свърши работата си.
Според държавния глава, свикването на Велико народно събрание може да предизвика още по-голям хаос и да задълбочи кризата, ако не е обмислено добре.
„Апелирам към всички, нека не обричаме държавата и бъдещето на необмислени и прибързани решения. Свикването на ВНС трябва да е обмислено добре, точно какви промени искаме и как да се случат, като за всяка една точка трябва да има широк консенсус”, посочи още Плевнелиев и напомни, че в „Белгия изкараха 2 г. без правителство, разлика че техни институции работят”.
Президентът призова още да покажем уважение към институции и законите, защото „макар да не са перфектни, те ще ни помогна да минем през турболенциите до избирането и назначаването на ново правителство”.
В понеделник Плевнелиев ще връчи мандат за формиране на кабинет на ГЕРБ. Ако те се откажат ще последват и другите партии спрямо броя на депутатите си.
Все пак Плевнелиев призова да не се губи никакво излишно време.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети