Да не останат по-назад от Банско. Сапарева баня СИ поиска Рила

DenNews.bg
19.02.2013
размер на текста:

Въодушевена от подарените нови територии от Пирин за община Банско и концесионера там „Юлен” за прокарването на съоръжения и писти, Сапарева баня поиска спешно изменение в Плана за управление на Национален парк „Рила” в услуга на развитието на ски туризма.
Явно предварително подготвена декларация, която е изчаквала единствено решението от експертния съвет към екоминистерството за претенциите на Банско и концесионера към националния парк, е изпратена от община Сапарева баня до премиера Бойко Борисов.
Както писахме, предложеният от община Банско нов териториално устройствен план на Пирин, който ще позволи застрояването на нови територии в националния парк, бе одобрен от експертния съвет към МОСВ под звуците на цигански оркестър от Банско и организирани с рейсове хора от други курортни общини.
В декларацията на община Сапарева баня се настоява за спешно изменение на Плана за управление на НП „Рила", никакво разширение на НАТУРА и даване на зелена светлина на „разумните инвеститори”.
В декларацията на сапаревобанци се прокрадва нотка завист към съратниците им в общата борба за „правомощията” над националните ресурси. Сапаравебанци дори и днес викаха заедно с банскалии на демонстрацията по време на заседанието в МОСВ, но в декларацията се казва, че не одобряват решение, което изключва развитието на останалите курортни общини, т.е. има ли нови писти над Банско, трябва да има разширение навсякъде.
В края на писмото се казва, че ще стартира и подписка.

ЕТО ТЕКСТА НА ДЕКЛАРАЦИЯТА

„Уважаеми г-н Борисов,
На изнесеното заседание на Министерски съвет гр. Кюстендил през март 2012, категорично бе заявена необходимостта от спешна промяна в плана за управление на Национален парк Рила. Във връзка с това, с писмо до Министерския съвет Вх.№: 17.00-40 от 07.05.2013 г. беше изразена позицията на кметовете на част от засегнатите общини. Позицията на засегнатото население видяхте при многобройните граждански протести, състояли се на различни места в подкрепа на няколкото разумни инвестиционни проекта, представляващи гаранция и шанс за нормалното бъдеще и съществуване на хората.
С настоящата декларация отново искаме ясно и категорично да заявим, че без тези действия от компетентността на Правителството на България, огромни региони остават обречени в желанията си за каквото и да било икономическо развитие и осигуряване на поминък на населението.
За нашите общини развитието на зимния и ски-туризъм е БЕЗ АЛТЕРНАТИВА. Очакваме конкретни действия за:

СПЕШНИ ПРОМЕНИ В ПЛАНА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА НП РИЛА

БЕЗ НОВИ ЗОНИ ПО „НАТУРА2000" И БЕЗ РАЗШИРЯВАНЕ НА СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ ТАКИВА В РАЙОНА НА РИЛА

НАСТОЯВАМЕ ЗА ЦЯЛОСТНА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО НА СКИ-ТУРИЗМА В БЪЛГАРИЯ

ПРИВЕТСТВАМЕ РЕШЕНИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА СКИ-КУРОРТА В БАНСКО, НО НЕ И ТАКИВА, КОИТО ИЗКЛЮЧВАТ РАЗВИТИЕТО НА ОСТАНАЛИТЕ ПЛАНИНСКИ ОБЩИНИ


Крайните забрани в изтеклия още през 2010 г., но действащ и в момента план лишават вече 13-та година местните власти от възможности за реализиране на проекти, които биха довели до намаляване на безработицата и повишаване на доходите на хората и то чрез дейности максимално щадящи природата.
Изчакване за възлагане и изготвяне на изцяло нов план означава пропуснати нови минимум 3-4 години за каквото и да било развитие.
Както не еднократно сме предлагали, единственото решение е да се направят необходимите промени в плана за управление на НП „Рила" и тази спирачка да бъде премахната.

С тази декларация се обръщаме отново към Вас с настояване за възлагане и изработване от МОСВ на спешно изменение в частта норми и режими на сега действащия план за управление на национален парк Рила, съгласно чл. 10, ал. 2 от НАРЕДБА за разработване на планове за управление на защитени територии.
От този момент, в подкрепа на тези искания, стартираме подписка, чрез която и населението в нашите планински общини ще изрази отново ясната си позиция ЗА РАЗВИТИЕ НА ЗИМНИЯ И СКИ-ТУРИЗЪМ".
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети