Има основания да бъде взет лицензът на ЧЕЗ

DenNews.bg
17.02.2013
размер на текста:

Лицензът на енеркоразпределителното дружество за Южна България ЧЕЗ ще бъде отнет до седмица, стана ясно от изказване на министър Делян Добрев на извънреден брифинг днес.
„Процедура за преглед на нарушенията, които биха могли да доведат до отнемане на лиценза на ЧЕЗ, започва държавата. Тя ще приключи до седмица и ако резултатите са достатъчно силни, за да бъде отнет лицензът на ЧЕЗ, това ще бъде направено”, обяви министърът, цитиран от OFFnews.bg.
Стартът на процедурата е на база на доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) от 8 февруари.
Днес в ДКЕВР той е бил разгледан. Установено е, че има основания за стартиране на процедурата за отнемане на лиценза.
“Към момента става въпрос само за ЧЕЗ, тъй като само за тях имаме доклад. Поръчал съм на АДФИ да изготви доклади и за другите две енергоразпределителни дружества и ако там резултатте са подобни, ще стартираме такава процедура”, каза още министърът а енергетиката Делян Добрев.
Доклад с нарушения има и за “Марица изток”, срещу които също започва процедура за отнемане на лиценза.
Министърът е издал забрана да не се спира токът на хора, които са подали жалба за неправилно изчислени сметки, независимо от това дали са ги платили или не.
Първа точка в следващото заседание на парламента ще бъде решението членовете на ДКЕВР да се избират с 2/3 парламентарно мнозинство, каза още Добрев. Веднага след това ще се пристъпи и към избор на председател на ДКЕВР, който ще бъде предложен от Народното събрание, а не от Министерския съвет.


Източник: OFFnews.bg
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети