Продължава изборът на кандидати за нов патриарх

DenNews.bg
16.02.2013
размер на текста:

В 9 часа тази сутрин започна второто заседание на Светия синод, на което трябва да бъдат избрани още двама кандидати за нов патриарх.
Процедурата изисква трима митрополити да бъдат излъчени, като е нужно да съберат по минимум 10 гласа.
На вчерашното заседание на Светия синод нужните гласове, 10, получи само Старозагорският митрополит Галактион на втория от общо 16 проведени тура.
Изборът на патриарх измежду тримата получили доверие митрополити ще се състои на 24 февруари, като по предварителни очаквания името на наследника на патриарх Максим, трябва да чуем в 16 часа.
В бюлетината са изписани имената на всички митрополити, с изключение на Пловдивския митрополит Николай и Доростолския митрополит Амвросий, които не отговарят на условията от устава на Българската православна църква.
Николай няма нужната възраст, а Амвросий ръководи митрополията си по-малко от 5 г., каквото е изискването. Гласуването е тайно - чрез отбелязване в интегралната бюлетина на името на предпочетения кандидат. Бюлетината се поставя в плик от страна на всеки синодален архиерей. След това в присъствието на всички останали членове на Св. Синод всеки митрополит пуска в изборната урна своя глас. Резултатите се оповестяват пред всички и се записват в хода на всеки тур.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети