Над 500 пострадали при падането на метеорита в Русия

DenNews.bg
15.02.2013
размер на текста:

Над 500 души са пострадали, девет от които са в тежко състояние, в резултат на избухването на метеорит над Челябинска област, в централната част на Русия.
Най-големият къс от космическото тяло е попаднало в езеро, но отломки от него са разпръснати на десетки квадратни километри, на територията на няколко населени места.
Пострадалите са предимно с порезни рани от изпочупени стъкла. Голяма част от пострадалите са деца, които по време на експлозията са били на училище.
Според руски експерти по всяка вероятност става въпрос за скален къс с преобладаващо метално-никелов състав, което обяснява как е достигнал до долните слоеве на атмосферата, а не е изгорял на по-голяма височина, информира btvnews.bg.
От министерството на извънредните ситуации посъветваха жителите на областта да се запасят с храна и продоволствия, и да избягват да стоят в близост до прозорците.
Европейската космическа агенция уточни, че метеорита избухнал над Челябинск не е по никакъв начин свързан с астероида 2012 АД 14, който се очаква да се размине с нашата планета по-късно днес.
Електронната страница на вестник "Известия" съобщава, че руското министерство на отбраната е знаело от няколко дни за приближаването на метеорита, но според оценката на експертите скалният къс е трябвало напълно да изгори в атмосферата.
Осведомен източник на ежедневника подчертава, че на този етап няма въоръжени сили на света, които да могат да противодействат или предотвратят падането на космически обекти на Земята.
Полицията и армията в Русия са въведени в състояние на повишена готовност. Засилена е охраната на важни обекти.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети