Реставратори чакат зелена светлина за спасяването на „Св. Никола”

Десислава Панайотова-Янкова
14.02.2013
размер на текста:

Изготвен проект за реставрацията на средновековната черква „Св. Никола”, паметник на културата с национално значение, в Сапарева баня от екип професионалисти все още чака зелена светлина за започване на спасителни дейности.
Проектът е изготвен от „Рест Арт” по поръчка на община Сапарева баня, но до момента няма становище от Националния институт за паметници на културата и работата не може да започне, въпреки че състоянието на храма се влошава.
Темата нашумя след като идеята на кмета Сашо Иванов в двора на храма да бъде изграден двуетажен музей излезе на светло и срещу нея се обявиха стотици жители и гости на курортната община.
Както писахме, Иванов е обещал на противниците на идеята, че строеж няма да има.
Остава въпросът обаче кога ще започне реставрацията, която е наложителна за опазването целостта на храма.
Проблемът не е само в забавянето, а и в това, че законодателството не гарантира, че реставрацията ще бъде извършена от професионалисти и че няма да се повтори случаят от 2006 г., когато по време на реставрация са нанесени допълнителни щети на сградата.
В проекта на „Рест Арт” са отбелязани няколко важни момента. Храмът е с национално значение, паметник на балканската средновековна култура, символ и най-голяма ценност за Сапарева баня. Последната ефективна реставрация е извършена през 1937 г. под ръководството на известния български архитект Александър Рашенов, за когото проектът е и последен. Това означава, че реставрацията трябва да опази не само храма, но и последната работа на големия архитект.
Проектът не предвижда никакво застрояване на площите около храма, подчертават от „Рест Арт”.
От 1937 г. до настоящия момент са извършвани само частични строително-ремонтни дейности, които не са помогнали за решаването на основните проблеми на сградата.
„При последната намеса от 2006 г. ремонтните дейности са проведени от фирма „Украса 2000” без необходимата проектна документация и съответно без съгласуване в НИНКН. Свиканата впоследствие комисия (30.05.2007 г.) констатира извършването на множество непрофесионални намеси и крайно лошото състояние на църквата”, казват от екипа на архитект Делчо Делчев от „Рест Арт”.
През 2010 г. Министерство на културата е съгласувало виза и задание за проектиране на реставрация и експониране на църквата, въз основа на които е изработен проектът на „Рест Арт”. Той съдържа шест части – Архитектура, Реставрация на стенописите, Конструктивно становище, Технологично предписание, ВиК и Електро.
Авторите на проекта са експерти, вписани в регистъра по Закона за културното наследство.
Проектът е внесен в НИНКН през януари 2013 г. и още не е минал законовият двумесечен срок за съгласуване. Проектът е на работна фаза и не включва остойностяване на дейностите, т.е. не е ясно каква ще бъде цената на реставрацията.
„На този етап не е известно, кой ще бъде изпълнител на реставрационните намеси. Най-добрата гаранция за качеството на изпълнение е реставрацията на стенописите да бъде извършена от екипа, изготвил проекта, а строителните дейности да се реализират под надзора на архитекта. За съжаление поради редица слабости в българската система за опазване на културното наследство, извършването на реставрационни намеси става по Закона за обществените поръчки. Често пъти това е основната причина за извършването на некачествени намеси от хора без специализирано образование в областта на реставрацията”, казва архитект Делчев и допълва, че базиран на съвременните реставрационни принципи, проектът анализира проблемите на оригиналната субстанция и предлага мерки за тяхното разрешаване. Вследствие на извършени в близкото минало нерегламентирани дейности видимо е влошено състоянието на културната ценност, като е променено и нейното въздействие върху градската среда.
„Основната цел на проекта е възвръщане на стария вид на църквата, получен след реставрацията й през 1937 г. В тази реставрация има много дискусионни моменти, но трябва да се има предвид, че през годините тя е добила гражданственост и с нея църквата се е превърнала в емблема на град Сапарева баня. Този вид на църквата е ценен и поради факта, че това е последния проект на известния български арх. Александър Рашенов. Съществена част от проекта са и мерките, свързани с овладяване на разрушителните процеси. Възвръщането на естетическите стойности на средновековната църква и прекратяването на разушителните процеси са основния път към адаптирането на културната ценност към съвременните културни и духовни потребности на жителите и гостите на Сапарева баня, както и за бъдещото му запазване”, отбелязва още арх. Делчев.
Екипът реставратори разчита и на подкрепата на противниците на идеята за строеж в двора на храма. Общинският съветник от ГЕРБ Марта Желязкова дори обмисля идеята сега да бъде събрана подписка с искане реставрацията да започне в най-кратки срокове, като писмото да бъде изпратено на Националния институт по паметници на културата.
„Реставрацията е наложителна. Виждаме го и ние, гражданите, казват го и експертите. Ще настояваме работата да бъде възложена на професионалисти, за да не се повтори белята от 2006 г.”, казва Желязкова.

18.08.2015

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети