Срути се покривът на АЕЦ "Чернобил"

dennews.bg
13.02.2013
размер на текста:

Част от ядрената централа Чернобил в Украйна се срути порaди тежестта от падналия сняг. Няма пострадали или какъвто и да е било риск за изтичане на радиация от реактора, който доведе до авария през 1986 година, съобщиха от агенцията по извънредни ситуации на страната, предаде „Дейли Стар", цитиран от news.bg.

„Първоначалната причина за срутването е твърде много сняг на покрива", уточниха от агенцията, допълвайки, че ситуацията с радиацията е „в рамките на нормата" и няма пострадали от инцидента.

Покривът бе изграден след аварията през 1986 година, но не е част от саркофага, който покрива реактора, допълниха от агенцията.

Чернобилската авария възникна на 26 април 1986 година в съветската Чернобилска атомна електроцентрала.

Обикновено тя се приема за най-тежката авария в историята на ядрената енергетика, като наред с аварията на АЕЦ Фукушима I от 2011 година сред 2-те събития от ниво 7 по Международната скала за ядрени събития.

Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 хил. души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус.

Строежът на централата е започнал през 1970 г. При настъпването на инцидента атомната централа разполага с 4 атомни реактора, въведени в експлоатация съответно през 1977, 1978, 1981 и 1983 г.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети