Шокиращо! Вадят борбата от Олимпийските игри

DenNews.bg
12.02.2013
размер на текста:

Борбата вероятно няма да присъства в олимпийското движене. Изпълкомът на Международния олимпийски комитет (МОК) внесе препоръка за изваждане на този спорт от програмата на Летните олимпийски игри през 2020 г., съобщи АР, позовавайки се на осведомен източник от централата. Решението е било взето днес на заседание в Лозана. Там членовете на Изпълкома на МОК са разгледали доклад, в който на основание на повече от 30 критерии се дава оценка на всеки един от 26-те вида спорт, участващи в програмата на летните Игри. Не се уточнява обаче дали става въпрос за класическата, свободната или женската борба, пише Гонг.
Решението може да се определи като шокиращо, тъй като се очакваше олимпийската програма да напуснат модерният петобой и таекуондото. Все пак окончателен отговор ще има на 125-ата сесия на МОК в Буенос Айрес през септември- тогава ще бъде избран и градът домакин на Олимпиийските игри през 2020 г., за които претендират Мадрид, Истанбул и Токио.
Борбата е част от олимпийската програма от възстановяването на Игрите през 1896 г., а в следващото издание 4 години по-късно отсъства. Свободният стил отново става олимпийски през 1904 година, когато се въвеждат категории за тегло. Борбата при жените пък дебютира на Олимпиада едва през 2004 година, като състезателките участват само в свободен стил.
Ако наистина борбата бъде извадена от олимпийското движение, това би означавало и удар по спортните амбиции на България. Това е един от най-успешните олимпийски спортове за нас, донесъл редица медали. На последната Олимпиада – през 2012 година в Лондон най-титулувана българка в този спорт Станка Златева спечели сребърен мeдал. За миналата година борбата е донесла на България цели 24 отличия от Световни и Европейски първенства и Олимпийски игри.
 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети