Задържаха Заека при сделка с антични монети

dennews.bg
10.02.2013
размер на текста:

Антимафиоти от ГДБОП - ОБОП – София проведоха спецакция след получен сигнал за незаконни сделки и трафик на движими културни и археологически ценности. Проверена е нерегламентирана сбирка на антиквари и нумизмати в центъра на столицата.
В хода на операцията е задържан Е.В., с прякор Заека, криминално проявен и с висящо дело. У него спецполицаите открили 6 антични монети и 1 фибула. При последвалото претърсване в дома и автомобила на задържания антимафиотите иззели настолен компютър и две памет – карти.
В сбирката са участвали още седем мъже – Й.Д. /60г./ от Ихтиман и софиянците - С.В. /67г./, Д. Д. /53г./, Г. Г. /62г./, криминално проявен за престъпления, свързани с културно-историческите ценности и вещно укривателство, Л.К. /62г./ -регистриран в полицията за вещно укривателство, Т.Р. /47г./, и Е. Б. /51г./, с прякор Джуката, криминално проявен с висящо дело за участие в организирана престъпна група с цел трафик на културно –исторически ценности.
На място са открити още около 294 антични монети - златни, сребърни и медно-бронзови и 29 различни предмета. Предстоят експертизи.
По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. чл. 278, ал. 6 от НК, под ръководството на Софийската градска прокуратура.
На Е.В. е повдигнато обвинение и му е наложена мярка "парична гаранция".
Действията по разследването продължават.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети