ОбС-Кочериново с нов председател, Василка Вонидова замени Румен Янакиев

DenNews.bg
06.12.2013
размер на текста:

Общински съвет-Кочериново си избра нов председател на днешното редовно заседание. Сесията премина под председателстването на досегашния ОбС-шеф Румен Янакиев, но след изчерпване на дневния ред бе внесена допълнителна докладна за избор на нов председател. Предложението, което група съветници правят опити да внесат от месеци, днес бе депозирано от Живко Лапачки. След това сесията продължи да води най-възрастният от съветнците -Босилка Шилегарска. Единственото име за нов ОбС-шеф, което бе предложено бе това на Василка Вонидова от БСП. Проведе се тайно гласуване, в което участие не взе само Даниела Календерска от ГЕРБ. Тя определи случващото се като преврат и фарс и напусна залата. Това бе знак на подкрепа към съпартиеца й Румен Янакиев. Той самият остана на гласуването и участва в него безмълвно.
В края на краищата новият председател бе избран със 7 гласа „за” и три „против”. Макар и вотът да бе таен, логичният извод е, че против избора на Вонидова са се обявили останалите в залата представители на ГЕРБ, които са трима.
От месеци в Общински съвет -Кочериново се усещаше напрежение, което изби в предложението за промяна на правилника за работа на местния парламент и по-конкретно въвеждането на ротационен принцип за председателското място. С процесуални хватки до днес Янакиев успяваше да забави и отложи промяната, но тя вече е факт.
Мандатът на Вонидова е за 6 месеца. Промяната ще доведе до разместване на постоянните комисии към ОбС, задължително ще бъде коригирана структурата на тези, в които новият председател участваше до момента.

 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети