Ксавиер взима жертви по пътя си из Европа

DenNews.bg
06.12.2013
размер на текста:

Ураганът Ксавиер, идващ от Гренландия, удари едновременно няколко страни в Европа. Страховитата буря премина през Великобритания и достигна до северните части на Германия, предава агенция Ройтерс. Синоптиците очакват в петък фронтът да се придвижи през северозападната част на Германия, после по германското крайбрежие на Балтийско море и да се насочи към Скандинавия и Балтийския регион.
Ксавиер е следващият след преминалия през октомври ураган Свети Юда. В резултат на разгръщането на стихията във Великобритания и Дания загинаха трима души. Според някои източници, загиналите са четирима.
В четвъртък вечер ураганът удари Шотландия и части от Англия, а скоростта на вятъра достигна 225 км в час. Там е загинал шофьор на камион, още четирима души са ранени, когато микробус се преобърнал и се сблъскал с други транспортни средства в Шотландия. Още един мъж е починал от травми недалеч от Нотингам в Централна Англия, когато върху него паднало повалено от урагана дърво. В Западна Дания загинала 72-годишна жена, пътуваща в автомобил, когато колата също се преобърнала от поривите на вятъра.
Над 100 000 домакинства останаха без електричество из цяла Великобритания, включително 80 000 в Шотландия. Нефтодобивните компании са евакуирали персонала от няколко платформи в Северно море. В четвъртък сутринта поради донесен от урагана боклук върху релсите са отменени всички влакове, екипи са разчиствали пътищата през целия ден. Властите предупредиха за опасност от наводнения и препоръчаха евакуацията на 15 000 жители от източните райони.
Метеоролозите предупреждават, че ударът на стихията може да бъде най-разрушителният за последните години. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън вече е провел две извънредни заседания на правителството, на които е обсъждана стратегия за преодоляване на последствията от урагана и защита от нови удари на стихията.
Ксавиер е ударил и по северните региони на Германия. На места скоростта на вятъра надвишава 140 км в час. В Долна Саксония, Мекленбург-Предна Померания, Шлезвиг-Холщайн се наблюдават проблеми с движението на влаковете. Летищата също преустановяват посрещането и изпращането на полети.
Хамбург се готви за удара на стихията, която според синоптиците може да стане толкова мощна, както ураганът и наводнението в града през 1962 г., когато са загинали 315 души. От 377 самолета, които трябвало да се приземят или излетят от летището на Хамбург в четвъртък, 120 са били отменени или отложени поради силния вятър. Вече са наводнени някои райони на града, а на жителите се препоръчва да не излизат на улицата поради опасност от падане на дървета.
Ксавиер не е пожалил и Дания. Снощи е бил затворен мостът, съединяващ страната с южната част на Швеция. Властите в Дания са предупредили за отмяна на повечето влакове, авиокомпаниите са отменили всички вътрешни рейсове. В четвъртък вечерта е била напълно парализирана работата на летището в Копенхаген. Влаковете в Северна Холандия също не се движат, отменени са и 50 полета на летището Схипхол.
Белгийците също са се сблъскали с първите последствия от връхлетелия страната ураган и се готвят за неговия пик, очакван в петък.
Цялата мощ на циклона са изпитали върху себе си и жителите на Норвегия, а преди няколко часа ураганът е достигнал Полша. Очаква се тази нощ скоростта на вятъра там да достигне 110 км в час. 25 000 души в западните области на страната са останали без електричество поради силния вятър. Много летища, включително и във Варшава, отменят или отлагат международни и вътрешни полети. Синоптиците предупреждават, че опасните природни условия могат да продължат в близките два дни. Изтоник: БЛИЦ
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети