Оставката на Мая Манолова не мина, остава си „мъжкото момиче на БСП” и без палка и камшик

DenNews.bg
06.12.2013
размер на текста:

Поисканата от парламентарната група на ГЕРБ оставка на заместник-председателя на НС Мая Манолова не беше приета, но се превърна в основна тема на днешното заседание.
Искането за предсрочно освобождаване на Манолова беше отхвърлено със 110 гласа „против”, след което народните представители се заеха с работата си по Бюджет 2014.
Споровете около поисканата оставка на Манолова станаха повод за поредна серия словесни схватки между управляващото мнозинство и опозицията.
„Трябва да разберете, че и в залата има опозиция. Смятах, че държите малко повече на институциите и на демокрацията. Недопустимо е това, което вършите няколко дни, недопустимо е да не давате думата за изказване на народни представители”, зачете мотивите за исканата оставка Десислава Атанасова от ГЕРБ, обръщайки се към Манолова.
От мотивите на ГЕРБ стана ясно още, че партията настоява за оставката на Манолова заради „скалъпен донос срещу безспорния победител в изборите” и защото е забравила, че България е парламентарна република.
Бурни аплодисменти получи депутатът от левицата Петър Курумбашев, който дръпна защитна пледоария в полза на Манолова. Определяйки я като „нашето мъжко момиче, което никак не се шегува”, Курумбашев заяви, че под искането за оставка са се подписали предимно мъже, които на няколко пъти споменават квалифицират поведението на Манолова като „грубо”.
„Аз не съм я виждал с палка или камшик в пленарна зала”, каза Курумбашев.
Бившият министър на културата Вежди Рашидов на свой ред обяви, че се чувства като на представление на Камен Донев и определи политическите си противници за „прекрасна публика”, а Курумбашев за интелигентен човек, с когото се знае от „Ку-Ку”. После започна да разказва притча за камила и камилар, в която главно действащо лице се оказа едно магаре.
Ирена Узунова от ГЕРБ препоръча „ако Мая Манолова е вашето мъжко момиче, освободете я, нека мълчаливо подрежда вашите мъжки ризи, вашите мъжки надежди, вашите мъжки капризи, а не нашите изказвания от трибуната”.
В „дебата” бяха употребени думи като „етика” и „естетика” в контекста на „чалга политика”. Намесени бяха и Сталин, и битката при Сталинград. Говори се за психика, олимпийски шампиони, червени копчета, острието и прочие.
Фамилиарно Местан се обърна към Манолова с думите: „Мая, търсят ти сметка за Костинброд”. Лидерът на БСП Станишев обяви ГЕРБ за партизани.
Самата Мая Манолова заяви, че мотивите на депутатите от ГЕРБ за нейната оставка не са успели да я накарат да се почувства виновна и сгрешила.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети