Засилени проверки на рибните щандове преди Никулден

DenNews.bg
04.12.2013
размер на текста:

Засилени проверки на инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните за качеството на предлаганата риба преди Никулден вече са в ход. Проверите ще се извършват от 2-ри до 19-и декемрви в рибните магазини, хиперкаркетите, магазините с щандове за замразена и охладена риба и там, където се предлага жива риба.
След 19-и декември до 3 януари пък ще се проведе масирана проверка във връзка с Коледните празници, като тогава ще се проверява качеството на всички предлагани храни.
Двете акции са по заповед на директора на ОДБХ Първан Дангов.
Преди Никулден инспекторите ще проверяват всички складове за търговия на едро и дребно, супермаркети, хипермаркети, магазини за хранителни стоки и заведения за обществено хранене, където се предлага риба и рибни продукти.
При проверките ще се акцентира на следното:
-Регистрация на обектите за продажба на риба – всички обекти, в които се предлага риба и рибни продукти трябва да са регистрирани по чл.12 от Закона за храните и да притежават удостоверение за регистрация, в което е включена рибата
-Съответствието на сградния фонд и оборудването на обектите на продажба за риба с изискванията на законодателството – стени, под, таван, врати прозорци, работно оборудване трябва да са изградени по начин и изработени от материали позволяващи ефективното им почистване и дезинфекция.
-Всеки обект трябва да има разработена система за самоконтрол, с която да гарантира безопасността на предлаганата риба и рибни продукти
-Рибата и рибните продукти трябва да се придружава с документи за произход. В тези документи трябва да има информация за вида на рибата, жизнения й статус (жива, охладена, замразена), производител, място на произход, партиден номер, срок на трайност, условия за съхранението й. Рибата и рибните продукти задължително произхождат от регистрирани обекти.
-Здравния статус на лицата търгуващи с риба и рибни продукти – всяко лице, което търгува с храни подлежи на периодични медицински прегледи. Резултатите от тези изследвания се нанасят в личната здравна книжка на лицето, която се представяна контролния орган при поискване.
При неспазване на изискванията на законодателството в областта на безопасността на храните са предвидени санкции, които започва от 500лв. и стигат до няколко хиляди лева.


Съвети за потребителите:

Рибата предназначена за продажба се предлага като жива, охладена и замразена

Жива риба
В живо състояние се предлагат предимно сладководните видове риби, които не са претенциозни към условията на водната среда (шаран, сом, щука, бяла риба, пъстърва и др.).
Транспортирането на живата риба става чрез специализирани транспортни средства оборудвани с цистерни с вода и поддържане на кислородния режим. Живата риба трябва да бъде здрава, без видими наранявания, сортирана по вид и размери.
На територията на област Кюстендил не са постъпвали заявления за продажба на жива риба на открито.

Охладена риба

Охладената риба, която се предлага за продажба на клиенти трябва да отговаря на някои органолептични показатели, а именно:
Рибата трябва да бъде без наранявания, с естествен, специфичен за дадения вид риба цвят. Люспите трябва да са блестящи. Слузта по повърхността й да бъде бистра. Очите – изпъкнали, бистри, с бляскава корнея. Хрилете – светлочервени. Коремът – нормален, неиздут от газове. Допускат се единични механични наранявания с размери 1-4 см. Консистенция – плътна и еластична.
Опаковките, в които се предлага за продажба рибата трябва да бъдат чисти, здрави, без страничен мирис.
Охладената риба се опакова в каси с добавка на ситно натрошен блоков или люспест лед.
Съхранението на охладената риба е до 48 часа при температура минус 1 градус С до 5 градуса С, като при някои видове като шарана може да достигне до 72 часа.

Замразена риба

Замразената риба, която се предлага за продажба на клиенти трябва да отговаря на някои органолептични показатели, а именно:
Очите трябва да са със запазена цялост, повърхността – здрава с различна охраненост, със специфичен за дадения вид риба цвят. Очите – бистри. Допускат се единични механични наранявания по повърхността. Консистенция след размразяване – плътна, елестична, типична за вида риба. Мирис – характерен за прясна риба, без признаци на развала.
Замразената риба се предлага за продажба на блок или като единични бройки. Съхранява се при температура не по-малка от минус 18 градуса С.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети