Окръжен съд потвърди поредна присъда за дупнишкия адвокат Божидар Георгиев

DenNews.bg
03.12.2013
размер на текста:

Окръжен съд-Кюстендил потвърди поредната присъда, наложена от Районен съд-Дупница, на адвокат Божидар Георгиев, който от години се подвизава в ролята на подсъдим по десетки дела за измами на свои клиенти и фалшифициране на документи.
Постановената присъда от КОС, която не подлежи на обжалване, е по решение на дупнишкия съд с което на Георгиев е наложена условна присъда от 6 месеца с 3-годишен изпитателен срок.
Делото е заведено от клиенти на адвоката, които го наели да ги представлява пред съда в Русе за делба на земя. Вместо да се явява по делата и да защитава интересите на клиентите си, Георгиев прибрал от тях над 900 лв. без обаче да плати таксите по делото и да го придвижи.
500 лв. от клиентката си, пълномощник на болния си съпруг, той дори поискал „за да бъде решено по-бързо делото”.
Георгиев обжалва решението на Районен съд, но същото е направено и от страна на клиентката му, която оспорва отказа на Дупнишкия съд да приложи към делото искът й за възстановяване на паричната вреда. В решението на КОС се казва, че тази претенцията на частната обвинителка за възстановяването на причинените й вреди не може да бъде удовлетворена от настоящата инстанция, доколкото ДРС по непонятни причини е преценил, че предявеният граждански иск ще затрудни наказателното производство. „Този подход на ДРС в никакъв случай не се толерира от въззивния съд и граничи с отказ от правосъдие. Доколкото определението, с което е отказано приемането на гражданския иск не е подлежало на обжалване, то и няма възможност този пропуск да се коригира, поради което за пострадалата остава възможността да претендира правата си по граждански ред”, се казва още в решението.
Стореното от Георгиев е деяние с висока обществена опасност. Защитата му е отхвърлена, като несъстоятелна, нелогична и абсурдна.
Съдът приема още, че предвид юридическата подготовка на подсъдимия той добре е осъзнавал деянието си.
Това е поредна присъда срещу Георгиев, който в миналото бе и председател на Общинската избирателна комисия в Дупница.
Адвокатските му права са спрени, а самият той в интервю пред DenNews.bg преди време се оплака, че заради скандала с измамите, не може да си намери работа, дори като черноработник по строежите.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети