Хиляди украинци пред парламента, чакат вот на недоверие на правителството

DenNews.bg
03.12.2013
размер на текста:

Хиляди протестиращи, подкрепящи сближаването между Украйна и ЕС, се стекоха тази сутрин в Киев около парламента, който днес трябва да разгледа вот на недоверие срещу правителството.
Над хиляда души прекараха нощта на площад Независимост с искане за сближаване с ЕС и оставка на правителството. Много от тях, както и още хиляди протестиращи, се събраха тази сутрин около парламента, където бяха разположени стотици служители на силите на реда.
Някои от тях се отправиха към сградата на правителството, за да блокират достъпа до нея, както направиха вчера. Много протестиращи носеха червени якета с цветовете на опозиционната партия Удар на световния шампион по бокс Виталий Кличко. Като жест на помирение към опозицията председателят на парламента Володимир Рибяк, приближен на президента Виктор Янукович, съобщи, че ще включи в дневния ред днес вота на недоверие срещу правителството, както искаше опозицията.
В неделя около 100 000 души се събраха в Киев, а десетки хиляди протестираха в други градове на страната срещу решението на Янукович да не подписва споразумението за асоцииране с ЕС. Това беше най-голямата мобилизация в страната след Оранжевата революция през 2004 г., която свали режима и доведе на власт прозападните сили.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети