Борбата срещу депото в Джерман роди местна структура на Екогласност

DenNews.bg
20.12.2013
размер на текста:

Регионална структура на Екогласност бе учредена в Дупница, като основна причина и цел е борбата срещу реализирането на проекта за изграждане на регионално депо за битови отпадъци в землището на село Джерман.
За председател на местната структура бе избран Светозар Тричков, зам.-председател ще бъде Емилия Алексиева, а секретар - Диляна Димитров, в ръководството влиза и Даниела Борисова. На учреждаването на структурата вчера присъства и националният лидер на Екогласност Емил Георгиев, а сред гостите се откроиха председателят на инициативния комитет срещу депото Борислав Тасков и общинският съветник Първан Дангов.
„Има връзка между създаването на Екогласност в Дупница и протестите срещу депото в Джерман. Първата ни и основна цел е да не се допусне изграждането на депото за битови отпадъци на 100-200 метра от последните къщи на селото”, изтъкна Емил Георгиев, който работи в тясно сътрудничество с инициативния комитет, оглавен от Тасков.
„Ръководството на сдружението на общините е прехвърлило целия проблем върху кмета на Дупница. А той от своя страна явно е мотивиран да се изгради това депо. Аз разполагам с информация, че е имало движение на пари от Министерството на околната среда, оперативна програма Околна среда в лицето на Малина Крумова, която вчера си подаде оставката. Предишното ръководство на Министерството на околната среда е поело ангажимента това депо да бъде тук. Същото това ръководство в лицето на Нона Караджова е направило всичко възможно да се промени наредба номер 7”, обясни още председателят на Екогласност.
Той изтъкна, че местната структура, а и Екогласност ще се присъедини изцяло към желанията на хората от Джерман да няма депо там, „където някои хора са си въобразили, че ще стане”.
„Кметът на Дупница дава мило и драго да го има това депо. Но депо в Джерман няма да има с цената на всичко. Ако ще и с гражданско неподчинение. Няма да допуснем да се извърши такова безумие (изграждане на депото). Знам със сигурност, че единствената площадка, която кметът на Дупница е искал да се реализира - това е в Джерман”, посочи още Георгиев.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети