„Огромен” интерес от съветниците в Дупница към обсъждането на заема от 3 млн. евро

DenNews.bg
20.12.2013
размер на текста:

При "огромен" интерес от страна на общинските съветници премина премина общественото обсъждане на предложението за поемане на дългосрочен дълг от община Дупница, чрез емисия на общински облигации. Както е известно, Община Дупница има предложение да изтегли 3 млн. евро, с които да погаси голяма част от задълженията към настоящия момент, както и да осигури финансиране на няколко важни проекта. Само общинските съветници от ГЕРБ – Асен Пилев и Иван Фулев дойдоха на обсъждането. Освен тях в залата бяха още кметовете на селата Яхиново, Бистрица и Самораново, както и служители от общинска администрация.
Предвижда се със заема да бъдат предсрочно погасени задължения към Фонд Енергийна Ефективност (ФЕЕ) в общ размер на 1 290 000 лв., 1 200 000 лв. по инвестиционен заем по т.нар. "ЕСКО" договор към ФЕЕ, който както е известно, се оказа, че не е такъв, да бъдат осигурени пари за съфинансиране на проекти по оперативни програми за модернизация и разширяване на пречиствателна станция за отпадни води, за изграждането на ОДЗ "Таушаница", за подмяна на водопреносната мрежа в жк "Бистрица" и жк "Дупница" в размер на 1 087 000 лева, както и 400 000 лева за общинската болница "Свети Иван Рилски".
"Знаете какво е финансовото състояние на общината. При тази ситуация няма как да обгрижваме хората, защото тях не ги интересува какво е положението. Никой не го вълнува какво е наследството ни и че е трудно в този момент. И аз като гражданин също бих се интересувал какво ще бъде направено. Защото след 2, след 3 или 4 години кой ще го интересува, че финансовото положение е било много сериозно и сме изплащали солидни заеми. Никой. И с право. Ние трябва да работим, да подобряваме града и това е целта на този заем", обясни кметът на Дупница Методи Чимев.
"Срокът на договора е за 10 години, но позволява и предсрочно погасяване, без да има глоби за това. Ще се погасява на два пъти в рамките на една година, като сме заложили това да става в периода на изравнителните субсидии, които получаваме от централния бюджет. Това ще рече по около 600 000 лева на година. Но ще можем да работим спокойно", коментира и главният бюджетар на общината Павел Петров.
Кметовете на Бистрица и Самораново отправиха питане дали е възможно част от този заем да бъде пренасочен за селата. "Първо, за да се изтегли този заем, трябва да се знае конкретно къде отиват тези пари. Не се позволява по закон друго", отговори Павлов. "В новия проектобюджет, както съм ви обещал сме заложили конкретни суми, с които да разполагат всички кметове и кметски наместници. Ще го видите. Освен това, можем да коментираме в перото капиталови разходи, където да се заложат пари. Ако позволяват средствата - да се асфалтират улиците в 2-3 села със следващия бюджет или 3-4, и така всяка година. Това е най-доброто. Но няма как да не подменим водопреносната мрежа в жк "Бистрица" и след като изпълним проекта по зелена градска среда, да започнат авариите и разкопаването за отстраняваме на повредите. Буквално след няколко месеца няма да има и помен", допълни Чимев.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети