Гражданска комисия препитва бъдещия омбудсман на Дупница

DenNews.bg
02.12.2013
размер на текста:

Комисия от изявени дупничани първа ще препитва кандидатите за омбудсман на Дупница, а до гласуване в Общински съвет ще бъдат допуснати тримата кандидати за поста с най-добър резултат.
Това стана ясно на последната сесия на местния парламент, когато след две корекции на текста, предложен от съветниците от Обединения демократичен блок, правилникът за работа и функция на обществения посредник бе приет.
Отпадна възрастовото ограничение кандидатите да са на възраст над 35 години, дискриминационен текст уловен от юриста на ОбС Милен Попов. Втората слабост в суровия вариант бе хваната от председателя на Общински съвет Ивайло Константинов, а именно, че издръжката на омбудсмана ще бъде към бюджета на ОбС. Такъв бюджет обаче няма и в правилника бе записано, че финансирането ще става от общинския бюджет.
Въвеждането на предварително изслушване на кандидатите от комисия бе обосновано от д-р Лорета Николова, която припомни, че опитът за избор на омбудсман през 2004 г. се е провалил именно заради многото кандидати-шестима, които са били подложени на гласуване и това е разпиляло гласовете на съветниците.
Около 30 000 лв. ще бъде издръжката на омбудсмана на година, поне по предварителни сметки. Заплатата му ще бъде 80% от месечното възнаграждение на градоначалника.
Кандидатите трябва да са на възраст над 21 г. неосъждани, с висше образование, жители на община Дупница.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети