Банките в Еврозоната сами ще плащат са проблемите си

DenNews.bg
19.12.2013
размер на текста:

Европейският банков съюз набира скорост, след като тази нощ бе постигнат ключов компромис за неговия втори задължителен елемент: единен механизъм за оздравяване на банки. Решението идва след създаването на общ надзор и има за цел да отмести тежестта при спасяване на затруднени банки от данъкоплатците към самите финансови институции, съобщава БНР. Решението дойде след 12-часови спорове кой и как ще управлява процеса по оздравяване или закриване на банки, и как ще бъдат събрани средствата за това. В крайна сметка финансовите министри постигнаха компромис, който предвижда за тази цел да бъде създаден специален фонд – той ще се попълва от такси, внасяни от самите банки, като целта е през следващите 10 години в него да бъдат събрани 55 милиарда евро. Така вместо държавата – тоест данъкоплатците, сметката на спасяване на закъсали финансови институции ще плаща банковият сектор.
Механизмът, както и самият банков съюз и единният надзор, е насочен към страните от Еврозоната, но ще бъде отворен за всички останали държави. Очаква се той да бъде одобрен от Европейския парламент преди приключване на мандата му, а още днес да получи зелена светлина от държавните и правителствени ръководители в рамките на започващият европейски съвет.
Негова основна тема ще са европейската отбрана и сигурност, миграцията, овладяването на младежката безработица и стимулите за малкия и средния бизнес. Механизмът трябва да бъде одобрен от Съвета на държавните лидери по-късно днес. На него ще присъства и българският премиер Пламен Орешарски.
В рамките на посещението си Орешарски ще има среща с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. За участието си в заседанието на Европейския съвет министър-председателят ще бъде придружаван от министъра на отбраната Ангел Найденов и заместник-министъра на външните работи Тодор Чуров.
Министърът на отбраната Ангел Найденов ще вземе участие в редовното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Министър Найденов е в състава на българската делегация, водена от министър-председателя Пламен Орешарски. За първи път в историята на Европейския съюз основна тема на срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки ще бъде отбраната на ЕС.
Масови протести белязаха Брюксел преди Срещата на върха.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети