Трима са арестувани за превоз на имигранти от Хасково до София

DenNews.bg
09.11.2013
размер на текста:

Трима души, двама българи и един иракски гражданин, са арестувани заради подозрение за измама и организиране на транспортна схема за превоз на незаконни имигранти от област Хасково до столицата. Това съобщава за БГНЕС главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. Тази нощ е проведена специализирана полицейска операция на територията на СДВР и на ОДМВР-Хасково. Лазаров потвърди, че около 22 часа снощи дежурни патрули от СДВР са установили два автобуса с хасковски регистрации, спрели в района на Централните хали. При последвалата проверка е установено, че пътниците от различни националности идват от Центъра за първоначално настаняване на имигранти в Харманли и от Дома в Пъстрогор.
Установени са общо 97 лица, от тях 17 са сирийци, а останалите - незаконни имигранти от Афганистан. Под 18 години са били 55 от пътниците в двата автобуса, от тях 52 са афганистанчета и 3 деца от сирийски произход. С помощта на преводач от арабски и персийски езици на български език са проверени документите им. Всичките са установени – с документи, имена и снимки.
Двамата шофьори са отведени в Трето РУП за първоначално изясняване на случая, след което са освободени. В районното управление са задържани 24 часа двама българи и един иракски гражданин с разрешение за постоянно пребиваване в България, които са организирали транспорта на имигрантите до София.
След извършените снощи проверки е създадена организация чрез предаване на територията на областните дирекции и със засилен полицейски ескорт автобусите с пътниците в тях да бъдат върнати обратно по местата, откъдето са отпътували.
Разследването на измамата и на организирането на транспортната схема продължава. Източник: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети