Разбиха канал за дрога от Турция и нарколаборатория в Сливен

DenNews.bg
08.11.2013
размер на текста:

Канал за трафик и разпространение на хероин от Турция за България е разбит вчера при реализирана специализирана операция на територията на Пловдив и София, а при друга операция в Сливен е разбита лаборатория за синтетични наркотици.
Първата акция е осъществена Пловдив. В момент на сделка с хероин, били задържани пловдивчаните С.Д. /37 г./ и Д.С. /24 г./, както и 55-годишен турски гражданин с 45-годишната му съпруга М.Й. - българска гражданка. При извършените лични обиски и претърсвания криминалистите иззели 489.09 грама хероин. При последвалите оперативно-издирвателни действия и претърсвания в жилището на турския гражданин и съпругата му в София били открити още 2938.25 грама хероин.
По случая е образувано досъдебно производство, материалите по него са докладвани на Окръжна прокуратура - Пловдив. След първоначалното 24-часово задържане на четиримата и с прокурорско постановление, С.Д. и съпрузите са приведени в следствения арест за 72 часа. Работа по случая продължава.
Втората операция е задействана след постъпила информация, че 38-годишният И. Г. от Сливен се занимава с производство и разпространение на наркотични вещества от типа пико.
В хода на оперативно-издирвателните действия служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към ОДМВР – Сливен установили, че в апартамент в сливенския квартал „Република“ е организирана лаборатория за производство на наркотични вещества. На 30 септември, при претърсване в жилището, обитавано от Й.В. /37 г./, са намерени и иззети около 350 мл субстанция, реагираща на амфетамин и прекурсори. На Й.В. е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”. В рамките на разследването било изяснено, че доставчик на прекурсорите и организатор на производството е И.Г., а Й.В. е физическият производител на метамфетамина.
След разбиването на лабораторията в кв. „Република“ криминалистите установили, че И. Г. е изградил друга - в сливенското село Калояново, в дома на братята Д.К. /45 г./ и П.К. /54 г./. На 5 ноември е предприето претърсване в жилището им. Двамата са задържани в момент на производство на метамфетамин. Конфискувана е приблизително 500 мл субстанция, подложена на топлинна обработка. Иззети са и прекурсори, медикаменти и вещества, необходими за получаване на синтетичния наркотик, известен като пико. При последвало на 6 ноември претърсване в дома на И.Г. са намерени и иззети 40 таблетки амфетамин и 3 гр метамфетамин.
Операцията е осъществена под ръководството на Окръжна прокуратура - Сливен. И.Г. е задържан за срок от 72 часа. Предстои разглеждане на мярката за неотклонение „задържане под стража”.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети