Невиждан по силата си тайфун вилнее из Филипините

DenNews.bg
08.11.2013
размер на текста:

Един от най-силните тайфуни в историята на човечеството доведе до смъртта на най-малко двама души при преминаването си през Филипините.
Тайфунът, невиждан за иначе често ставащата жертва на природни бедствия държава, предизвика земни свлачища, прекъсна електропроводи и комуникации в цели региони. Хиляди се принудиха да се евакуират от домовете си по пътя на страховития "Хейян", силата на който продължава да се увеличава.
Един от загиналите е селянин, който е бил ударен от ток в южната провинция Суригао дел Сур. Другият е премазан от дърво, съборено от силните ветрове в централната провинция Кебу.
Теливизионни кадри показват учжасяващи картини на улици, превърнат в реки и разпадащи се под проливния дъжд и силен вятър сгради.
Метеоролозите съобщиха, ветровете достигат скорост 236 километра в час, като скоростта на поривите му са достигали скорост от 273 километра в час.
Според експертите, скоростта на вятъра може да достигне чудовищните 313 километра в час.
Бурята от пета категория донесе със себе си и вълни с височина от 3 до 6 метра, насочвайки се към гъсто населените централни и южни Филипини, включително и острова-курорт Буракай и други места, предпочитани от летовниците.
Над 125 000 души бяха евакуирани от градовете и селата по пътя на тайфуна. Властите предупредиха, че 12 милиона души са под риск, включително и жителите на втория по големина град в страната Кебу, който е дом на 2.5 милиона души.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети