Чимев отчете двете години на власт с над 50 млн. лв. от европейско финансиране

DenNews.bg
07.11.2013
размер на текста:

Над 50 млн. лв. от европейско финансиране са влети в Дупница по одобрени проекти, се отчете за втората си година на кметския стол градоначалникът Методи Чимев.
Въпреки добре закръглената сума, част от която вече е усвоена, а част предстои да бъде, най-голямата гордост на кмета е откриването на Детска градина №1, защото е значима за най-ценната част от обществото-децата.
Зам.-кметът по европроектите Красимир Георгиев пък вметна на място, че при встъпването в длъжност на настоящия екип е нямало нито един реализиран проект по основната програма-„Регионално развитие”, а проектите в момента са 15.
Освен средствата по европрограмите, другата гордост на кметския екип е стопяването на просрочените задължения, наследени от предходната власт.
„Когато влязох в кабинета общината имаше 20 милиона задължения, от които 11 200 000 лв. бяха просрочени. Първите няколко месеца бяха изключително трудни за преодоляване. Община Дупница беше в класацията на 5-те община с най-големи финансови задължения. Към момента ситуацията е следната: общо задължения на общината са малко над 19 милиона, като в сумата влизат суми взети през фонд ФЛАГ. Просрочените задължения към момента са малко над 6 милиона. Подчертавам, че в тази сума има 3 200 000 дължими по едно съдебно дело, което към момента все още не е решено. За период от 2 години сме стопили около 5 200 000 просрочени задължения”, коментира кметът Чимев.
Двойно са се увеличили събраните приходи за година. През 2011 г. приходите са били в размер на 600 000 лв., през 2012 г. са били 1 700 000 лв., а а към края на септември тази година, общината е с над 1 300 000 лв.
Общата стойност на 15-те проекта които се реализират към момента е 17 217 000 лева.
„Ако към тях прибавим и проекта за пречиствателна станция за отпадни води сумата отива доста над 50 млн. За приключилите и изцяло реализирани проекти към момента общата цифра е над 12 млн лв. Предстои огромния проект “Дом за всеки”, както и друг за градско благоустрояване, туристически район “Рила”. Реализираните проекти за благоустройство на широк център, за наводненията по р. Бистрица, “Да посрещнем предизвикателствата на новия свят”, ремонт на пространството около джамията и т.н.”, добави Георгиев.

По оперативна програма Регионално развитие общината има два пропуска в този програмен период

– единият е по културната мярка. Там е пропусната възможността за реставриране на крепостта в района на кръста, както и реконструкцията на Младежкия дом. Другия пропуска е, че община Дупница не се е включила в проекта за ремонт и оборудване на общинската болница.
„Изключително успешно е развитието по програма Трансгранично сътрудничество – проекта, който спечелихме преди няколко дена е най-големият за цяла България – с бюджет 500 000 евро заедно с Крива Паланка. Основния ни проблем към момента остават програмите по оперативна програма Околна среда. Единият проект вече в развитие – за пречиствателна станция и частично изграждане на канализационна и водопреносна мрежа. Остава проблема с изграждането на центъра за преработка на отпадъци. По него се работи изключително активно”, допълни Георгиев.

Най-важното за зам.-кметът Крум Милев са платените средства в образованието и 336-те обработени кучета


„Най-важното, което направихме за тези две години е, че покрихме плащанията в сектор „Образование” и така да осигурим добра среда за работата на учителите. Второто по важност е изграждането на Детска градина №1. Реално в община Дупница вече няма недостиг на места в детските градини. Освен това сме създали трудова заетост по различните програми на Агенцията по заетостта на около 570 човека. На около 1200 социално слаби също сме дали работа. Опитваме се непрекъснато да работим за благоустрояване на градската среда – в момента слагаме указателни табели, монтирани са 45”, коментира Милев.
Според него проблемът с бездомните кучета вече е овладян. „336 кучета са преминали през центъра и са обработени. В момента няма ненормална ситуация по този въпрос, ситуацията е овладяна. Мога да твърдя, че в момента сме на едно от първите места по справяне на проблема с бездомните кучета. Потвърждават го и гражданите”, каза още той.
Другата му гордост, е че проблемът през последните 15 г. с липсата на отопление на театъра през зимата е решен и през този сезон в Дупница спектакли ще се играят.
„Това е правилна стъпка в посока развитие на културата”, категоричен е Милев.

Разликата в партийната окраска на кмета и настоящия премиер не е проблем за Чимев

„Общ език се намира, когато и двете страни го искат. Освен това кметът не може да поставя условия на министър-председателя. Един кмет се съобразява, но на протегната ръка трябва някой да откликне. Всички проблеми, които има общината касаещи финанси и европроекти са дадени на народните представители Иван Ибришимов и Мая Манолова. За среща с Орешарски трябва да ме поканят, за да отида”, казва Чимев. 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети