Бързат със стената с Турция, ще е готова по-рано

DenNews.bg
06.11.2013
размер на текста:

Стената по границата с Турция, която ще бъде изградена за спиране на имигрантите в 30-километров участък при Елхово-Болярово, ще бъде готова предсрочно. Това каза премиерът Пламен Орешарски по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на лидера на партията "Атака" Волен Сидеров днес.
По предварителни планове защитната стена трябваше да е готова до февруари 2014 година и да покрива 30-километрова ивица.
Според премиера планът за бежанците с мерките в него ориентировъчно ще струват над 20 млн. лева до края на тази година. Самият план беше представен преди два дни от вътрешния министър Цветлин Йовчев. В него беше посочено, че цел номер едно е да се намали броят на нелегалните имигранти, а втората - да се осигури безопасността на българските граждани.
До края на тази година дейностите, които са в плана ще се финансират чрез преструктуриране на разходите.
"Надяваме се частично да бъдат възстановени от европейска солидарност, а и от отделни страни-членки, които заявиха, че ще подпомогнат, но цялата сума не е реалистично да очакваме, че може да бъде възстановена", каза министър-председателят.
По-рано вътрешният министър съобщи, че нелегалните имигранти към днешна дата у нас са 9567. В местата за настаняване на бежанци капацитетът е надхвърлен отдавана. „Тази криза поражда сериозни рискове и заплахи", обясни вицепремиерът Цветлин Йовчев.
Той заяви, че в арестите на гранична полиция са задържани 695 имигранти, в домовете за настаняване на дирекция „Миграция” - 1078, в Държавната агенция за бежанците 4053 души, а на външни адреси - 3741.
„Тенденцията е такава, че миграционният натиск към страната не намалява. Той запазва и дори на моменти увеличава своя интензитет. За последния месец има около 3500 нелегални имигранти, задържани при преминаване на границата”, допълни още вицепремиерът, цитиран от БГНЕС.
„Ще възстановим и ще укрепим черните пътища, които са в района – над 100 км трябва да се укрепят. Това ще способства за по-бързото придвижване на патрулите и за по-бърза реакция”, каза още Йовчев и прогнозира, че до понеделник ще имат на разположение над 1000 души, командировани в помощ на „Гранична полиция”.
Според него с тези мерки за по-малко от шест месеца броят на нелегалните имигранти ще бъде снижен с 3.5 пъти.
От своя страна Орешарски каза, че нелегалните имигранти трябва да бъдат екстрадирани.
„Нелегалните емигранти трябва да бъдат екстрадирани и това е от важните задачи в този план. Работим по отстраняване на няколко затруднения в тази насока. В следващите месеци ще ускорим и ще се опитаме в максимална степен да екстрадираме тези емигранти, които нямат да получат статут на бежанец”, посочи Пламен Орешарски.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети