Надзирателите от затвора в Бобов дол излязоха на протест

DenNews.bg
06.11.2013
размер на текста:

Около 40 служители от затвора в Бобов дол излязоха на протест за един час тази сутрин. Исканията на служителите са повишаване на заплатите и порционите, и по-добри условия на труд.
Обидата идва не само от факта, че заплатите на служителите не са индексирани от близо 5 г., но и че с повишаването на минималната заплата ще бъдат увеличени затворническите заплати, но не и техните. Надзирателите получават между 600 и 800 лв., а един от големите проблеми е, че почти не получават добавки, въпреки че работят между 24-25 часа, а се отчитат на 20-21 часа. Професията им пък е една от най-опасните.
Служителите настояват за 100% увеличение на парите за храна от 60 лв. на 120 лв. „раздробен” за месец порционът се равнява на 2 лв. на ден. Друго искане е за повишаване на сумите за допълнително възнаграждение, изплащани за специфични и утежнени условия на труд, като базата за процентно начисляване от 95 лв. да стане 140 лв. Подобряване на условията на труд, материално-техническо обезпечаване, предпазни и защитни средства, униформено облекло и специализирана техника за нормално изпълнение на дейностите им.
Некачественото работно облекло е друг основен проблем.
Днес пред затворите излязоха и служители на затворите във Враца и Ловеч, но по-мащабен протест се подготвя за 9-и ноемрви.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети