Актуализацията на бюджета= всеки от нас длъжник с 2500 лв.

DenNews.bg
05.11.2013
размер на текста:

След актуализацията на бюджета всеки българин фактически ще завърши 2014 г. с дълг от 2 500 лв. Причината е дългът на самата държава, обясниха днес икономисти от Института за пазарна икономика (ИПИ). В същото време чрез данъците си всеки българин (независимо работещ или не) ще е дал на държавата средно 4 494 лв. по перата на бюджета.
Тази година тази средна сума е била 4 320 лв., което означава, че ще платим на държавата със 174 лв. повече или със 169 лв., като се сметне инфлацията.
От ИПИ представиха алтернативен на официалния бюджет, чрез който, според икономистите, ще се преодолее един характерен за последните години проблем у нас – пристрастяването към дефицитното харчене.
Един от основните проблеми е в здравеопазването, смятат икономистите. Според тях трябва да се разбие монополът на НЗОК, който води до повече харчове. Идеята е да се пренасочат 2% от здравната вноска към избран частен здравен фонд, което ще повиши качеството на услугата.
„В здравеопазването като цяло има доста проблеми. От 2005 до 2012 г. населението у нас е намаляло с 5,5%, а постъпващите в болница хора са се увеличили с над 20%. Не можем да отдадем това само на застаряването”, заяви икономистът Калоян Стайков.
Оказва се, че болниците продължават да трупат дългове. Ако през 2005 г. задълженията им са били около 185 млн.лв., то през 2013 са достигнали 326 млн.лв., като дори има вероятност да се увеличат до 500 млн.лв., сочат данни от здравното ведомство.
За първа година ще има „здравен” дефицит. Той ще се прехвърли за догодина, когато са заложени по-малко средства за болнична помощ и няма да може да се покрие, така че сигурно ще се прехвърли чак за 2015 г., казват икономистите.
Според ИПИ заложеният ръст на бюджета от 1,8% е доста оптимистичен, но е трудно постижим. Има два риска за успеха на бюджета. Източник: actualno.com

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети