Еколози: „Дестинация Рила” обхваща скандалните заменки на олигарха Ковачки

DenNews.bg
04.11.2013
размер на текста:

Проектът „Дестинация Рила”, за който ви съобщихме преди дни, че ще бъде разглеждан от междуведомствена комисия, свикана от правителството „Орешарски” всъщност е „затоплена супа” и съвпада с отпадналия проект на олигарха Христо Ковачки. За това алармираха зелените Андрей Ковачев и Вера Петканчин.
В предаването „Тази сутрин” на bTV, Ковачев, експерт на „Балкани” и един от учредителите на „Зелените”, коментира, че от протоколите на правителственото заседание става явно, че кабинетът „Орешарски” се притеснява повече от начина на представяне на мега проекта „Дестинация Рила”, отколкото за строителството на границата на Националния парк „Рила”.
Новината за инвеститорския интерес дойде миналата сряда след редовното правителствено заседание. На него стана ясно, че френски инвеститори искат да строят ски комплекс с капацитет от 20 000 места в Рила. Проектът „Дестинация Рила” е на стойност 550 млн. лв. и обхваща незнайни засега параметри между Сапарева баня и самоковското село Говедарци.
Правителството създаде работна група, която да се запознае с материалите и ще оцени дали представлява интерес.
„От информацията след заседанието на Министерски съвет миналата седмица ние разбираме, че целта на междуведомствената комисия ще бъде да подпомогне инвеститора”, посочи Вера Петканчин от сдружение „Граждани за Рила”.
По думите на Андрей Ковачев, проектът с обща площ от 8 000 хектара попада върху територия с вековна гора на границата на националния парк. „Това са знаменитите заменки на олигарха Ковачки. Преди години, когато бяха очертани пистите, които той искаше да направи в региона, бяха направени скандални заменки с храсталаци в равнините, купени от частни собственици”, посочи представителят на Движение „Балкани”.
„Искра Михайлова споменава, че това е национален парк и да се внимава как ще се представи, защото ще скочат природозащитниците. Водещо е как да се представи на хората”, подчерта още Вера Петканчин.
„Това е зона от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 и министърът на околната среда и водите трябва да го знае, а не да се притеснява от природозащитниците”, допълни Андрей Ковачев.
По думите му, България не бива да развива туризъм като на Слънчев бряг. „Не трябва страната ни да се превръща в гето, което да развива евтин туризъм, в който продаваме евтини манджи или пиянски туризъм”, подчерта Ковачев.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети