Шефът на Икономическа комисия към ОбС - Дупница с въпроси „начинаещ” за утвърдени процедури

DenNews.bg
29.11.2013
размер на текста:

Разбрал или по-точно не разбрал основни процедури за финансирането на проекти с европейски средства, съветник с над 10-годишен стаж се впусна в излишни и протяжни спорове на днешната редовна сесия на ОбС-Дупница.
За актуални питания, поне в собствените си очи, материал бе намерен в предложението на кмета Методи Чимев за удължаване на сроковете за погасяване на два заема от фонд ФЛАГ.
В ролята на детектив по финансовите въпроси се вживя председателят на Икономическата комисия към ОбС и изпълнителен директор на ТЕЦ „Бобов дол” Владимир Владимиров. На няколко пъти той се опита да сложи етикет „нередност” върху искането, макар да получаваше обширни отговори от кмета и заместникът му по европейските проекти Красимир Георгиев.
Всъщност предложението за удължаване на срока за погасяване касае два заема от фонд ФЛАГ за изграждането на Центъра на настаняване от семеен тип и Интегрирания план за градско възстановяване и развитие.
По установена от години практика общините прибягват до заеми от фонд ФЛАГ, които са с нисък лихвен процент, при реализирането на европейски проекти, тъй като финансиращият орган изплаща авансово само 20% от сумата. За да бъде одобрен обектът и отпусната и останалата част от финансирането, общината трябва да го изгради за своя сметка. Това се случва без прибягването до заеми при малките проекти, но при по-големи суми се взима заем от ФЛАГ, който се покрива от общината след превеждането на средствата от финансиращия орган.
Удължаването на срока по двамата заема за ЦНСТ и интегрирания план се наложи, тъй като срокът за изплащане на средствата от финансиращия орган, е по дълъг и прескача след досегашната дата за покриване на заема.
В края на краищата, след обширни обяснения от Чимев и Георгиев, с гласовете „за” на 29 съветници срокът за погасяване на заемите бе удължен с 12 месеца.
По силата на решение на ОбС-Дупница от сесията през октомври месец заемът трябваше да бъде покрит не по-късно от 25-и декемрви тази година.
Двата проекта са на стойност около 410 000 лв. Заемите от ФЛАГ са на стойност 325 580 лв. и 94 326 лв.
Красимир Георгиев обяви на сесията, че община Дупница е одобрена вчера за получаване на заемите.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети