Украински град преряза руското влияние заедно с тръбата за газ

DenNews.bg
28.11.2013
размер на текста:

Смразяващият студ в Украйна не плаши протестиращите срещу решението на правителството за отказ от европейска интеграция и хиляди отново излязоха на площад Независимост. След като вчера блокираха сградата на министерски съвет, днес протестиращите се канят отново да останат през целия ден и цялата нощ на площада.
Продължава събирането на храна, топли дрехи и дърва за огрев за протестиращите студенти, които също подкрепиха акцията на площада. Окончателната позиция на президента Виктор Янукович ще стане ясна днес, когато във Вилнюс, Латвия, ще се проведе Европейска среща на високо равнище, на която ще присъства и той.
Но сакралната дата, която всички в Киев чакат, е 29 ноември - денят, в който ще стане ясно има ли страната европейско бъдеще. Какъвто и да е резултатът от тази среща, според политолозите, сегашната власт вече е със силно разклатени позиции, защото решението за Вилнюс вече е било взето и то на тъмно.
На фона на нестихващите протести втори град обяви независимост от Русия. Погранично градче поиска да подпише индивидуално споразумение с Евросъюза. Това бе последвано от друг украински град, който се откъсна от зависимостта си от Русия, като се отказа от отоплението на газ. Кметството изчислило, че местният ТЕЦ работи по-евтино на дърва, отколкото на руско синьо гориво.
Според Международния център за политически изследвания, ако Украйна не договори по-ниски цени на руското гориво, 45 на сто от домакинствата няма да могат да си плащат сметките за парно тази зима. Западният украински град Золочев обаче вече е загърбил притесненията.
„С последните събития, цената на газта е много висока. Сега прочистваме болните дървета в горите около града и ги горим. Излиза в пъти по-евтино”, обясни Владимир Москва - главен инженер на местния ТЕЦ.
Според кмета, така ще бъдат спестени над 420 хиляди долара от отопление за тази зима.
Общината вече не генерира дългове и дори успява да погасява част от задълженията си. Освен това, твърдото гориво затопля в пъти по-добре училищата и детските градини. Източник: btvnews.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети