Пожар избухна в хостел с нелегални имигранти в София

DenNews.bg
27.11.2013
размер на текста:

Пожар, лумнал в сграда до Женския пазар в София, изкара на бял свят условията, в които живеят стотици нелегални имигранти в столицата. Близо 200 бежанци от Афганистан са живеели в едно общо помещение, като пожара тази сутрин показа бездействието на институциите.
Към 7 часа продавачите на пазара видели как покрива на близката сграда започва да гори. Пожарната била на мястото след 3 минути, а хората са шокирани от тълпата, която започва да излиза от сградата.
Миналата седмица жители на района са подали жалба в общината срещу десетките обитатели на сградата и начина им на живот. Представители на инспектората са направили проверка, видeли покъртителната гледка на претъпкани стаи и поискали съдействие от полицията. Но преди институциите да се задействат, сградата изгоря.
"Това не е нормално и не е допустимо. От страна на кварталния не ни е подадена информация. От вчера имаме сигнал подаден в трето районно и полицията за съвместна проверка, за съжаление днес вече сме свидетели на този инцидент", казва кметът на район Възраждане Савина Савова пред bTV.
Няма пострадали при пожара. Повечето афганистанци са кандидати за бежански статут. Въпреки че държавата им отказва статут, те се възползват от дупка в закона и подават нови молби, което им позволява да останат у нас неограничено време.
С автобус от общината афганистанците ще бъдат транспортирани в бежанския център в Овча купел. Източник: btvnews.bg
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети