Десните в Дупница искат личен отчет от кмета за финансовите дела на общината

DenNews.bg
27.11.2013
размер на текста:

Общинските съветници от Обединения демократичен блок искат писмени отговори и среща с кмета Методи Чимев и екипа му, на която той лично да ги запознае с финансовите дела на общината.
Десните са депозирали писмо до градоначалника, с което търсят подробен отговор за състоянието на дълговете, на фона на намерението за поемане на нов общински дълг, както и изпълнението на европейските проекти в общината.
Въпросите към кмета са какви са задълженията на общината към всеки отделен кредитор и как са обезпечени те; какви са лихвените проценти към всеки отделен кредитор; кога са възникнали дълговете, какво е изплатено и кога ще бъде покрит; какъв е размерът на необслужените кредити, защо не са обслужвани и какви са намеренията на общинското ръководство; какво налага приемането на нов дълг и как ще бъде обезпечен; има ли общинското ръководство политика за справяне с натрупаните задължения. Основният въпрос е дали общинският бюджет е във финансова криза и има ли опасност за изпадането му в криза.
Съветниците поставят въпроси и за бюджет’2013 и бюджет’2014, а именно: изпълнение на приходната част, представено процентно и в абсолютна стойност и анализ на изпълнението; изпълнение на разходната част, отново процентово и с анализ на изпълнението плюс перспективи за намаляване на разходите. Иска се и подробен анализ за изпълнение на капиталовите разходи за настоящата година и очакванията за 2014-а година.
Що се отнася за изпълнението на европейските проекти, съветниците искат максимално подробна информация за реализирането им до края на настоящата година, кои са проектите, по които се работи в момента и кои предстоят за изпълнение.
Въпросите в тази насока изискват подробен списък с наименованията на проектите и краткото им описание с начална и крайна дата за изпълнение; източниците за финансиране; прогнозна и окончателна стойност; сумата за дофинансиране от страна на общината; има ли анекси по договорите; имената на фирмите изпълнители; имената на надзорните фирми; имена и копие от договорите на администраторите на проектите; изплатени средства от финансиращите институции.
За изпълняващите се в момента проекти съветниците искат същия списък плюс евентуални рискове за провала им.
За предстоящите проекти се иска списък с разработените проекти, които очакват одобрени, прогнозната им стойност и прогнозната стойност на сумата за дофинансиране от общината.
Писмото с което се иска среща с Чимев и екипа му в удобно за тях време е подписано от общинските съветници Вергил Кацов, Лорета Николова, Костадин Костадинов, Ени Лефтеров, Георги Рангелов, Стоян Шушков и Йонко Гергов.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети