Търси се омбудсман на Дупница: Млад, опитен, с широка подкрепа, но без цвят

DenNews.bg
26.11.2013
размер на текста:

Млад, но опитен. С широка подкрепа и доверие, но без ангажименти към политически партии и проекти. Уважаван от медиите и гражданите. Това са само част от качествата, които са нужни за омбудсмана на Дупница, изтъкнати от общинския съветник Вергил Кацов на пресконференция днес.
Съветниците от Обединения демократичен блок са изготвили проект на правилник за избор и работата на обществения посредник, а според десните, моментът е изключително подходящ за появата на местен омбудсман.
„Тази личност трябва да има добро отношение към медиите, добра комуникация, прозрачност на това, което прави, да има публичност. Практиката, която сме почерпили от други общини показва, че влиянието на обществения посредник не произтича толкова от буквата на закона, а по-скоро от самите качества на личността, от възможността му да формира обществено мнение.
Запознали сме се с правилниците в други общини и смятам, че сме успели да направим възможно най-работещия вариант. Той регламентира това, което ние очакваме от обществения посредник на община Дупница. Периодът е много подходящ Дупница да има най-сетне своя омбудсман. Интересът е за гражданите, а и кметският екип има интерес тази служба да бъде работеща”, коментира Кацов.
За избора на омбудсман е необходимо квалифицирано мнозинство или 2/3 от общинските съветници.
Според десните личността, която ще бъде предложена трябва да бъде с широка подкрепа, но да не е политически ангажирана.
„Предвидено е омбудсманът да има навършени 35 години, за да е с доказано име в обществото”, посочи и Йонко Гергов.
Предложеното от десните възнаграждение на обществения посредник е 80% от възнаграждението на кмета, а работното му място трябва да близо разположено в близост до административната сграда на общината и да бъде достъпно за гражданите.
Гражданите също могат да внасят предложения за омбудсман, които обаче трябва да са подкрепени с подписка с 10% от пълнолетните граждани на общината.
„Ако предложенията са повече, правилникът предвижда комисия, която да избере 3-те най-добри кандидатури и да ги внесе за обсъждане в ОбС”, посочи още председателят на групата на десните съветници в ОбС Вергил Кацов.
Според него заплатата на омбудсманът не би бил излишен разход, макар донякъде работата му да се припокрива и със задълженията на общинските съветници. „Необходим е, защото ние не по всяко време сме на разположение. Имаме и своите ангажименти, докато омбудсманът трябва да е максимално близо, както до общинската администрация, така и до гражданите с постоянен прием”, посочи Кацов.
Костадин Костадинов пък изтъкна, че омбудсманът защитава правата на гражданите не само пред общинската администрация, но и пред държавната, както и пред всички, които предоставят обществени услуги.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети