Многохиляден протест в Украйна срещу откaза от ЕС

DenNews.bg
25.11.2013
размер на текста:

Многохиляден протест блокира украинската столица Киев. По данни на независими източници в шествието са участвали около 100 000 души, но по данни да полицията броят е в пъти по-малък. Не само този прийом на МВР напомня за случващото се у нас, ами и фактът, че успоредно се проведе контрапротест, но значително по-малоброен.
Шествието обаче е най-многобройният протест от Оранжевата революция през 2004 г. насам. Искането на протестиращите е правителството да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз, предаде Франс прес.
Стотици демонстранти се опитаха да нахлуят в централата на правителството и бяха прогонени от полицията със сълзотворен газ.
Привържениците на евроинтеграцията започнаха да издигат палатков лагер на Европейския площад в центъра на украинската столица.
Опозицията призова за протести срещу обратния завой на правителството на президента Виктор Янукович, което в четвъртък, под натиска на Москва, се отказа от историческо споразумение, засилващо връзките на бившата съветска република с ЕС.
В телевизионно интервю в неделя вечерта премиерът на Украйна Микола Азаров заяви, че ЕС не е предложил достатъчни компенсации на Украйна за евентуалната загуба на руските пазари, която би последвала асоциирането и споразумението за свободна търговия на страната му с ЕС.
Азаров обаче не изключва споразумение за асоцииране на Киев с Европейския съюз да се подпише по време на срещата Украйна-ЕС в началото на 2014 г
По думите му Европа разбирала ясно икономическата ситуация в бившата съветска република.
Не трябва да пренебрегваме проблемите, които се появяват у нас, добавил премиерът.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети