Без увеличение на данъци и такси в Дупница за 2014 г., стабилността на общината зависи от заем за 3 млн. лв.

DenNews.bg
22.11.2013
размер на текста:

Няма да има увеличение на данъците и таксите, включително и такса „смет”, в община Дупница през следващата година, увери зам.-кметът по икономическите въпроси Олга Китанова при представянето на бюджет’2014 днес.
Тя и главният финансист на общината Павел Петров дебело подчертаха, че финансовата стабилност в идните месеци ще бъде тясно свързана с това дали ще бъде изтеглен облигационния заем от 3 млн. лв., каквато заявка бе направена.
Заемът ще гарантира донякъде спокойствие и реализиране на намерението за финансова стабилност не в краткосрочен, а в дългосрочен план, посочи Петров.
Общата рамка на общинския бюджет е 24 800 000 лв., но с включване на облигационния заем в нея.
Очакваните приходи от местни дейности е 7 250 000 лв., като 1 млн. лв. е очакваният приход от продажба на общински имоти. Вече се подготвя продажбата на третия етаж на старата поликлиника, като в момента експерти изготвят оценка.
900 000 лв. са предвидени за капиталови разходи, като най-много пари-330 000 лв. са предвидени за обновяване на общинската пътна мрежа. Предвижда се и ремонт на няколко детски градини, укрепване на водопровода в село Грамаде и други.
Държавната субсидия за здравеопазване и образование ще бъде намалена. Причината за това е по-малкият брой ученици и деца в детските градини.
200 000 лв. са предвидени повече за детските градини в общинския бюджет. За спорт цифрата е 125 000 лв. 55 000 лв. по-малко са предвидени за отбелязване на празнични и културни събития.
„Основната цел на бюджета е финансова стабилизация на общината, като предвиждаме дългосрочна стабилизация на общината, а не краткосрочна”, посочи Петров.
Общественото обсъждане на бюджет’2014 ще бъде на 29 ноември от 17 часа в заседателната зала на общината.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети