Насочат 27 млн. лв. към Касата, за да се разплати с болниците

DenNews.bg
21.11.2013
размер на текста:

С 27 милиона лева ще бъде актуализиран бюджетът на Националната здравноосигурителна каса, като парите ще дойдат от републиканския бюджет. Пренасочването на средства се налага, за да може Касата да изплати изработените от болниците дейности за месец септември.
Както е известно, заради недостиг на средства плащанията към болниците за септември бяха изпълнени само на 80%, което постави под въпрос оцеляването им.
В началото на седмицата лекарите, здравният и финансовият министър подписаха декларация за поет ангажимент. С документа правителството официално обеща, че болниците ще получат всичко дължимо за септември до 10-ти декември - около 27 милиона лева.
„100%, всички 27 милиона, но трябва да има актуализация на бюджета за 2013-та на Здравната каса”, обясни Людмила Петкова, председател на НС на НЗОК.
„Тези пари, които сега трябва да се плати септември са над този таван на разходната част. А това става само с одобрение от парламента”, коментира д-р Бойко Пенков, член на НС на НЗОК.
Преди няколко седмици членове на Надзорният съвет на Здравната каса настояваха за актуализация на бюджета на институцията. Тогава финансовото министерство обясни, че актуализацията е невъзможна, защото тя би увеличила общия дефицит, а България би понесла санкции.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети